3 min. čitanja

Inženjerka građevine u izbornoj utrci za očuvanje voda i pomorskog dobra

Inženjerka građevine u izbornoj utrci za očuvanje voda i pomorskog dobra
Foto: Osobni album

Nositeljica liste br. 1 ALTERNATIVE 101 i AKCIJE MLADIH na lokalnim izborima 2021. za Županijsku skupštinu Splitsko-dalmatinske županije je aktivistica, neovisna i nestranačka kandidatkinja Vladimira Mascarell.

Rođena 1963. godine, diplomirana je inženjerka građevine, ovlaštena inženjerka, članica komore građevinskih inženjera. Zaposlena u vlastitom poduzeću, član udruge Glas poduzetnika ‒ Hrvatska 2.0 od osnivanja.

Djetinjstvo i vrijeme osnovne škole provela je u Supetru, kasnije se školovala u Zagrebu, gdje se i zaposlila u tada velikoj građevinskoj firmi Tempo. Od 1990. do danas kao zaposlenica u vlastitoj firmi živjela je i radila u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama Europe.

U mladosti se aktivno bavila sportom, posebno rukometom. Kad nađe vremena piše, a odnedavno je i članica Udruge manjinskih pisaca.

U Supetru na Braču, gdje je danas stalno nastanjena, aktivna je u udruzi Za naš Supetar, također u Inicijativi Javno je dobro od njezinog osnivanja 2017. godine.

Inicijativa Javno je dobro značajna je jer je nastala kao posljedica potrebe udruživanja aktivista, udruga i inicijativa civilnog društva protiv tadašnjih izmjena Zakona o koncesijama, odmah potom i predloženog Pravilnika za građenje i gospodarsko korištenje pomorskog dobra u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kao članica četveročlane radne grupe koja je radila na izmjenama predloženog Pravilnika “o koncesijama” u SDŽ-u, odnosno onih koji su ga i napisali, u kolovozu 2017. posebno je zaslužna za dio u kojem se jasno propisuje dohrana plaže, što je jedini takav dokument u Hrvatskoj koji ne dopušta nasipanje pod krinkom održavanja plaža.

S istom inicijativom i udruženim aktivistima Splitsko-dalmatinske županije izborila se i protiv izgradnje termoelektrane na Peruči te reverezibilne hidroelektrane Vrdovo iznad jezera.

Na tematskoj sjednici u Skupštini SDŽ-a kao predstavnica udruga objasnila je opasnost takvih investicija i naglasila problem zaštite Cetine kao najvažnijeg vodnog resursa Dalmacije, koji je osnova za život u našim krajevima.

Inicijativa Javno je dobro odmah potom je donijela i deklaraciju o VODI KAO LJUDSKOM PRAVU. Deklaracija obrazlaže zašto je pravo na pitku vodu i odvodnju potrebno zaštiti Ustavom RH.

Vladimira Mascarell je članica užeg tima koji ju je napisao, a ta deklaracija je značajna zato što se ljudsko pravo na vodu mora postaviti kao prioritet nad svim ostalim pravima, a ono počinje sa zaštitom okoliša i vodonosaca.

U Gradu Supetru, ali i u SDŽ-u, sudjeluje u javnim raspravama o prostornom planiranju ili razvojnim projektima i strategijama, iz kojih kreće mnogo dobrog, ali i mnogo toga lošeg u razvojnim procesima gradova i općina, gospodarstvu i načinu života stanovništva. Pritom je cilj zaštita općeg dobra, tj. pomorskog dobra i javnog dobra koje treba služiti svim stanovnicima i koje se upravo na njima treba temeljiti. Zbog toga je i supetarska udruga ZaNaS još 2018. godine organizirala predavanje o toj temi.

Kao predstavnica iz Supetra predsjednica je Gradskog povjerenstva za pomorsko dobro i član Županijskog povjerenstva za određivanje granica na pomorskom dobru u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pitanjem prava na vodu bavi se aktivno i zbog uskraćivanja vode od strane javnog poduzeća Vodovod Brač, pomažući tako ljudima da ostvare svoja zakonska prava, s ciljem da se rad javnih poduzeća kao i interni akti te pravilnik Vodovoda konačno usklade s važećim zakonima kako do takvih događanja ne bi više dolazilo.

Već duže vrijeme pomaže inicijativama, udrugama i građanima iz drugih mjesta u zaštiti njihovog pomorskog dobra, posebno u zaustavljanju devastacija plaža.

Problem gospodarenja otpadom u Supetru aktualan je od 2019. godine, nakon nezakonite Uredbe i neustavnih izmjena zakona donesenih od aktualne državne vlasti ‒ ministra Čorića. Tako se Vladimira Maskarell, osim općepoznate borbe protiv koncepta centara za gospodarenje otpadom na državnoj razini, posebno izgradnje Lećevice, aktivirala i povodom tih pitanja na lokalnoj razini borbom protiv odluke da Supetar bude bračko smetlište.

Na prijedlog udruge Za naš Supetar, Gradsko vijeće Grada Supetra podnijelo je Ustavnom sudu zahtjev za poništenje najnovijih izmjena Zakona o gospodarenju otpadom kao neustavnih.

Grad Supetar danas konačno raspolaže čitavim pomorskim dobrom, koncesije nisu produžene, posljednjih godina nema nelegalne gradnje ili nasipanja na pomorskom dobru. I dalje ima problema zbog zaposjedanja pomorskog dobra, nesaniranih područja koja su prethodno bila devastirana, bez obzira na izdana rješenja ili važeće zakone. No napredak je očigledan. Zasigurno velika zasluga za to je u aktivnosti udruge Za naš Supetar i Vladimire Mascarell.

Kad nema gorućih aktualnih problema, njoj uvijek ostaje vremena za zabavu, organiziranje koncerata za mlade ili razgovore s ljudima na sunčanoj supetarskoj rivi. Samo ne u vrijeme sadnje pomidora ili verdure u vrtlu!

– O ljudima ne treba zaključivati na temelju njihova izgleda, nego na temelju njihova zračenja! – Barem tako kaže nositeljica.

Liste broj 1. za Županijsku skupštinu
Alternative i Akcije mladih
Vladimira Mascarell

Sponzorirani sadržaj Izbori 2021.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.