2 min. čitanja

PIJAVICA IZNAD KONAVALA Lovac na oluje: “Iznenadilo me što je ušla toliko duboko u kopno!”

PIJAVICA IZNAD KONAVALA Lovac na oluje: “Iznenadilo me što je ušla toliko duboko u kopno!”
Foto: Boris Bašić

KONAVLE – Ispred Konavoskih stijena, dobro razvijena pijavica izašla je na samo kopno i još je neko vrijeme dobro vrtila po Konavlima, ispričao nam je naš suradnik, fotograf i lovac na oluje Boris Bašić iz Dubrovnika.

Da bi morska pijavica nastala, moraju se poklopiti brojni preduvjeti. Zbog toga je to relativno rijetka pojava, iako njezina pojavnost varira od lokacije do lokacije na Jadranu. Pijavice su najčešće na dijelu južnog i sjevernog Jadrana. Za južni Jadran to se možda može objasniti putanjom ciklona, koje često prolaze tako da jug Jadrana ostaje u toplom sektoru, dok ostatak Jadrana biva zahvaćen hladnijim vremenom i burom. Upravo u takvim situacijama na jugu Jadrana su se najčešće javljale morske pijavice

– Stvorila se linija kumulusa nad Cavtatom koji lagano klize prema Crnoj Gori. Išao sam baš s posla i bidio dobar ‘funnel’ oblak iz kojeg pijavice nastaju. Nisam se pripremio, da bi imao fotoaparat, pa sam snimio mobitelom – kazuje Boris Bašić.

– Iznenadilo me što je preživjela. Dobru minutu ušla je na kopno, ja bih rekao čak i kilometar. Srećom tamo je rijetko naseljeno, ali ne znam je li do sad netko štetu prijavio. Ne zam ima li štete, ali diglo se dobro prašine – kaže Bašić i dodaje da je očekivao po prognozama da će biti i intenzivnije nevrijeme.

– U zadnjih par godina imam osjećaj da Dubrovnik ide u suše razdoblje ljeti, ali ne mogu vjerovat što se događa u sjevernom Jadranu i koliko grmljavinskih nestabilnosti ima. Lani sam napravio možda dvije slike, a sjetim se 2014. godine, kad je svakih 10 dana bilo nevrijeme – govori nam ovaj lovac na oluje, čije fotografije u sklopu programa Festivala znanosti 2021. krase i izložbu fotografija Udruge Lovci na oluje Dubrovnik pod nazivom Kamen pod zubom (ne)vremena. Storm Chasers Dubrovnik Festival znanosti. Osim Bašića, autori tih prekrasnih fotografija su još jedan suradnik portala Morski HR i ljubitelj meteorologije Daniel Pavlinović, koji upravo potpisuje jedan članak o nastanku pijavica, te njihovi kolege Hrvoje Batinić, Hrvoje Margaretić i Teo Radić.

Kako je izgledala današnja pijavica iznad Konavala, pogledajte u fotogaleriji Borisa Bašića:

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKE PIJAVICE – Pogledajte kako nastaju i izgledaju jadranska tornada!
VIDEO Dramatična snimka pijavice u Elafitima: “Jedna od najvećih, posljednjih godina”
OVO NE ŽELITE DOŽIVJETI NA MORU “Evo nas na trajektu za Vis, upravo se razvija superćelija i pijavica blizu nas”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.