2 min. čitanja

Počela NATO-va vojna vježba zračnih snaga “Astral Knight 21” iznad sjevernog i južnog Jadrana

Počela NATO-va vojna vježba zračnih snaga “Astral Knight 21” iznad sjevernog i južnog Jadrana
Foto: MORH/ N. Matić; HRZ i PZO/ M. Karačić

Vježba “Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 21”.

Foto: Screenshot / HRZ / Ilustracija

U provedbi same vježbe svakodnevno će aktivno sudjelovati 50-tak zrakoplova i to američke zračne snage snage sa zrakoplovima F-15, F-16, B-52, tankerima KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopterima HH-60; talijanske zračne snage snage s avionima F-35 i AWACS, te oružane snage Helenske Republike s avionima F-16.

U vježbi će iz Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovati Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određene dane kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Također, u vježbi će sudjelovati i avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21, te brodovi Hrvatske ratne mornarice, u sklopu dodatnih zadaća borbenog traganja i spašavanja „oborenih“ letačkih posada savezničkih zrakoplova.

FOTO: MORH/HRM//M. Čobanović

Vježba će u cijelosti poslužiti kao temelj za daljnju nadogradnju postojeće komunikacijsko-informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora s ciljem bolje integracije u zajedničku strukturu država koje sudjeluju u vježbi.

Na prostoru Republike Hrvatske privremeno će biti smještena i američka razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja te pokretno zapovjedno središte koji će davati dodatnu potporu u radarskoj slici i po potrebi i planu provoditi navođenje savezničkih zrakoplova kao i nadzor zračnog prostora područja provođenja vježbe.

Isto tako, u vježbi će sudjelovati i američku sustav protuzračne obrane „Patriot“ iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command) sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu MVV „Immediate Response 21“. Američku sustav protuzračne obrane „Patriot“ će od polovine svibnja 2021. biti smješten u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Razmještanje sustava protuzračne obrane „Patriot“ na teritoriju Republike Hrvatske samo je jedan od pokazatelja zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.