Alternativa za Dalmaciju: “Alternativa je Aktivizam, jer političkim strankama nije do demokracije već do vlasti”

Foto: PROMO

Političke stranke nameću građanima društvenu  nemoć jer im onemogućuju da se služe javnim dobrima i poduzećima i imaju uvid u njihovo stanje. To je ono što žele  vodstva političkih stranaka. Da bi se to ostvarilo većina statuta i programa političkih stranaka posve je nedemokratska kao što je i nedemokratska priroda njihove težnje za vlašću. Predsjednici stranaka često su već ”statutarno” neka vrsta velikog vođe u kojeg se vjeruje iz potrebe i koristi. Cilj je ovladati javnim resursima i njih iskorištavati za parcijalni interes. Uostalom, da nema te moći  političkih stranaka ne bi bilo niti uhljeba niti tolikog devastiranja društvenih, privrednih i civilizacijskih vrijednosti.

Zato je aktivizam ono što je presudno i važno na ovim lokalnim izborima. On ne predstavlja nikakvu mračnu strukturu, interesnu hobotnicu ili otuđenje političke moći građana u sive stranačke labirinte. Aktivizam je i nastao zato što građani žele izraziti svoju političku prirodu neposredno, a ne da se  lokalnim izborima  nema pojma tko će nas zastupati u županijskim skupštinama i zbog čega.

Ni Državno izborno povjerenstvo, ni mediji, apsolutno nitko nije pratio što imaju za reći ljudi sa županijskih lista, koje su im ideje, što zastupaju. Svašta smo čuli od kandidata za župane, za gradonačelnike i načelnike. Mogli smo s nekima složiti, zgražati ili tek čuditi. Ali imali smo na osnovu čega jer oni su se obratili javnosti na razne načine. Mediji su pratili njihove izjave, organizirali sučeljavanja i ankete. No ne znamo ništa, ama baš ništa o kandidatima za županijske vijećnike i njihovim stavovima, htijenjima, znanjima ili tek simpatičnosti.

Aktualno stanje najviše odgovara velikim strankama i njima je podređeno, kako zbog njihove financijske moći tako i zbog njihove težnje da se na tuđi račun razmnožavaju u svim nivoima političkih struktura i tako osiguraju ne demokratičnost društva već vlastitu egzistenciju. Političke stranke, u što god se klele i što god njihovu voždovi i poslušnici mljeli, loše i kriminalno utječi i na izbore i na društvo u cjelini.

SKUPŠTINA ŽUPANIJE je jako bitan društveni faktor

Raspolaže enormnim novcima, za razliku od gradova i općina, i to je ”plijen” koji se želi osvojiti i njime manipulirati.

Županije raspolažu s ogromnim prostorom, za razliku od gradova i općina. Dovoljno je znati kako je pod njihovom jurisdikcijom sve pomorsko dobro unutar priobalnih gradova, a tek ”milošću” župana i županije može biti dodijeljeno lokalnoj zajednici na upravljanje. Dovoljno je znati kako su sve luke u Splitsko-dalmatinskoj županiji pod Županijskom lučkom upravom, stari porti, lučice, nautičke luke ili veće, trajektne i kako tek njihovom milošću javno lokalno poduzeće može ”dobiti” koncesiju da upravlja sa svojom vlastitom lukom. Ako plati, naravno. Možda bi trebalo reći da su sve turističke zone određene županijskim prostornim planom i da ih lokalna zajednica ne može sama odabrati ili ne odabrati, mijenjati ili prenamijeniti u neku drugačiju zonu.

Ako pričamo o ”energetskim projektima” pogledajte ponovo županijske prostorne planove pa ćete uočiti silna područja za vjetroelektrane, mega-solarne elektrane i slično. Mislite li da je netko pitao lokalnu zajednicu? Da građani uopće znaju kako je to u njihovoj općini predviđeno prije nego krene realizacija ili da ih je netko prije unošenja u strategiju pitao. Ozbiljno pitao, nedvojbeno obrazložio na javnoj prezentaciji, ne u Splitu, već baš u općini gdje su ”investicije” predviđene. Nije, naravno da nije.

Domovi zdravlja su odavno županijski. Od tada im zgrade van Splita propadaju, specijalističke ambulante i rodilišta su odavno ukinuta, rijetko još imaju laboratorije. Gimnazije i srednje škole su također ”pod županijom”. Starački domovi, samo radi epidemije Covidom i tragedije u staračkom domu u Splitu znamo da su i oni ”pod županijom”.  Muzeji i Javne ustanove, More i krš, Zavod za prostorno uređenje i RERA. Kao i Županijske ceste, uskoro i kompletan vodovod. Ali nitko iz politike, kao i nitko iz medija ne misli da je bitno tko su vijećnici u Županijskoj skupštini. Ti nevidljivi vijećnici su jedini koji odlučuju o razvojnom putu SDŽ, investicijama, raspoređuju sredstva iz proračuna.

Tako se demokratski poredak pretvorio u ”vlast i vlastodršce” i one koji samo žive na području njihove vladavine. Na one koji mogu, ako slučajno znaju da to postoji, pogledati tu i tamo šarene slikice iz prezentacija proračuna Splitsko-dalmatinske županije za koju godinu unazad, kad se pojavi na internetu javno objavljen.

”Tek” nekoliko godina nakon što su ga županijski vijećnici raznih stranaka odobrili. Ne zaboravimo, to su upravo oni vijećnici koji ”nisu bitni”, oni za koje nikad niste čuli, čak ni u predizbornoj kampanji i to od niti jedne stranke.

UZMIMO STVAR U SVOJE RUKE – Aktivizam je rješenje

Ideja političke aktivacije aktivista i građana preko platforme ALTERNATIVA i AKCIJA MLADIH, kandidata neovisnih od stranačke politike i stranačke stege je ona koja nas je nagnala na kandidaturu. Da svaki građanin,  malo misto ili udruga ima predstavnika u skupštini koji će braniti upravo njihov javni interes, naš javni interes i naša politička prava, naš način života.

Naše pravo da slobodno i neometano koristimo pomorsko dobro, imamo čist zrak i more, ne plaćamo reket ”podobnima” kako bi dobili pravo na rad, da imamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, škole, kina i kazališta. Da proizvodimo i jedemo lokalno proizvedenu hranu. Da živimo i radimo.

Alternativa i Akcija mladih su naša mogućnost da kao građani uzmemo stvar u svoje ruke, pomognemo samima sebi oduzimajući monopol stranačkim dužnosnicima da nam određuju sudbinu bez da nas išta pitaju.

Ovo je Akcija Aktivista 2021.

Izađite na Lokalne izbore u nedjelju. Birajte one za koje mislite da su najbolji.

Nadamo se da ćemo to biti mi.

LISTA BROJ 1

ALTERNATIVA I AKCIJA MLADIH

Sponzorirani sadržaj

Izbori 2021.

PROČITAJTE JOŠ:

Inženjerka građevine u izbornoj utrci za očuvanje voda i pomorskog dobra

Vaš komentar