U Murteru otvoreno “Jedro” – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka 

Foto: Live Cam / Screenshot

MURTER – Društveni centar Jedro u Murteru otvoren je svečano u zgradi tamošnje Općine. Vizija Društvenog centra Jedro je da, između ostalog, postane i coworking centar koji će biti  prezentiran putem međunarodnih kanala coworking centara u svijetu. 

Ovaj objekt je rezultat provedbe  projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda (85%) i bespovratnih sredstava osiguranih iz  Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) ukupne vrijednosti 2 milijuna kuna.

Njime se funkciju stavlja do sada neiskorišteni javni prostor u vlasništvu Općine Murter Kornati u  koji je uloženo više od 350.000,00kn, a kojim se proširuje raspon usluga od općeg interesa za  lokalnu zajednicu. Uz to se stvaraju i preduvjeti za održivi društveno-razvojni rad sukladan  potrebama današnjeg vremena. 

Također, u sklopu projekta, u društvenom centru će se uspostaviti sustav administracije korištenja  prostora; bit će izrađene upute, opis ponuđenih usluga i pravilnik o korištenju coworking prostora,  sustav evidencije te praćenje korištenja prostora i opreme. 

Foto: JEDRO Murter

Svečano otvorenje pozdravom je otvorio načelnik Općine Murter-Kornati, Toni Turčinov riječima: 

– Društveni centar Jedro još je jedan u nizu vrijednih projekata za našu lokalnu zajednicu, a njegova  se vrijednost ogleda ponajviše u tome što će aktivne udruge kojih je u našoj Općini zaista mnogo,  dobiti prostor i uvjete da i dalje unaprjeđuju svoj rad i djelatnosti kojima se bave.

Nakon njega je voditeljica projekta DC Jedro i razvojna direktorica udruge Argonauta koja je i nositeljica projekta sve prisutne upoznala s fazama provedbe koje su već završene, kao i o daljnjim  koracima koji će se u sklopu ovog projekta poduzimati. 

– U sklopu projekta zaposlili smo tri nove koordinatorice udruga KUU Zaokret, Latinsko idro i  Ogranak Matice hrvatske Murter i već smo u zajedničkom radu i suradnji na ovom projektu  ostvarili rezultate u smislu razmjene ideja, kapacitiranja, ali i novih zajedničkih projekata koji će  dati vjetar u leđa daljnjem razvoju civilnog društva u Murteru. Zaista se veselim vidjeti što će nam sve još zajednička suradnja i ovaj projekt donijeti.

Ovo je otvorenje bilo i prilika da se svim uzvanicima predstave i dva projekta čiji su temelji  postavljeni upravo kroz projekt DC Jedro, u razgovorima i suradnji mnogobrojnih partnera koji  sudjeluju u njegovoj provedbi. Tako je Ranko Milić, predstavnik CEDRA-e Split predstavio pilot  projekt kolaborativne, kružne, regenerativne ekonomije u Općini Murter Kornati, a arhitekt Hrvoje  Bota projekt Insularium – jadranski centar za održivi razvoj otoka i priobalja na brdu Raduč. 

Bilo je izrazito ugodno na okupu vidjeti predstavnike Općine Murter Kornati, udruge Argonauta,  Zaokret, Latinsko idro, Murterske poklade, Ogranak Matice hrvatske Murter, Dramski amateri  Murter, CEDRA-e te Sveučilišta u Zadru koji su svojim angažmanom i entuzijazmom pridonijeli  uspješnosti ovog projekta koji će trajati do svibnja iduće, 2022. godine. 

Svečano otvorenje Društvenog centra Jedro sufinancirano je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. 

D.G.

Vaš komentar