3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Raža na lešo

ŽELINA KUŽINA Raža na lešo
Foto: Željko Višić

Raža pripada rodu ražovki (lat. Rajiformes). Glavna značajka joj je jako spljošteno tijelo i proširene prsne peraje. Ima oblik lista ili ploče u obliku romba pa se često popularno naziva morskim listom. Kreće se valovitim pokretima grudnih peraja. Neke vrste raža slabo su pokretne tako da veći dio vremena provode zakopane u pijesak na morskom dnu.

Željko Višić

Rep joj je vrlo sličan biču, na kojem kod nekih vrsta može biti otrovna bodlja, kod nekih električni organ, koji može proizvesti prilično jak električni udar. Rep im služi za lov, isto tako i za obranu. Gornja površina tijela je tamnije boje, pigmentirana i prilagođena boji okoline, donja strana je svjetlija, bez pigmenata. Na gornjoj se nalaze oči, na donjoj usta, nosni otvori i škrge. Pojedine vrste raža polažu jaja s čvrstom ljuskom, druge vrste kote žive mladunce koji se legu iz jaja unutar roditelja, što se zove ovoviviparnost.

Sastojci:

– raža; 1 – 1,5 kg (jedna raspolovljena ili dvije težine između 0,50  – 0,75 kg)

– kapula; 1 kom srednje veličine

– mrkva; 2 kom srednje veličine

– krumpir; 4 komada srednje veličine

– rajčica (ako joj je sezona); 1 kom srednje veličine

– korijen peršina; 10 dkg

– peršin u vezici; 1/4 vezice

– češnjak; 4-5 česna dlanom zgnječena

– kvasina;  0,5 dcl

– maslinovo ulje; 1 dcl,

– riža kuhana; 10 dkg

– papar u zrnu i svježe mljeveni; desetak zrna

– sol

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Raža se na peškarijama kupuje već očišćena, najčešće raspolovljena. Manje primjerke možete kupiti cijele, dok one velike ribari iskomadaju na manje porcije težine do jednog kilogama.

Posuda za kuhanje mora biti dovoljno široka, tako da kod kuhanja komadi raže budu jednoliko raspoređeni, nikako jedni preko druge.

Na maslinovu ulju kratko prodinstajte krupnije narezanu kapulu, mrkvu i korjen peršina. Zatim dodajte očišćeni i na polovice narezani krumpir, zgnječeni češnjak, polovinu sjeckanog peršina, na četvrtine sječenu rajčicu, zrna papra, lovor, oko litru vode i malo ulja.

Kuhajte na srednjoj vatri, dok krumpir malo omekša .. Zatim, povrh svega poslažite ražu, te po potrebi nadolijte još vode da riba bude prekrivena. Dodajte kvasinu i oprezno posolite. Kad jelo provrije vatru smanjite na lagano, nek’ krčka još dvadesetak minuta. Trajanje kuhanja ribe ovisi o njenoj veličini, ukoliko su manje, kuhanje se može i skratiti.

Ribu je inače lako prepoznati kad je gotova, … počnu se odvajati kosti i peraje od mesa ribe. Nikako je se ne smije prekuhati jer se njen izvorni okus gubi u dužem kuhanju.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Varijanta 1:

Raža se oprezno vadi na servirnu zdjelu, oko nje poslaže krumpir, mrkva i korjen peršina. Prelije se uljem, pospe preostalim sjeckanim peršinom, dodatno popapri. Sve zajedno se prekrije poklopcem ili aluminijskom folijom, nek se odmara dok se ne pojede juha.

Riblji temeljac se može procijediti ili onako neprocijeđen servirati u duboke tanjure. Uz dodatak kuhane riže imamo izuzetnu riblju juhu.

Varijanta 2:

Raža se servira u duboke tanjure, doda nešto kuhanog krumpira i riže, prelije temeljcem i povrćem s kojim se kuhala, obogati žlicom maslinova ulja, dodatno popapri i pospe s malo sjeckanoga peršina.

Ovo je stari, rustikalni način serviranja kojeg od srca preporučujem.

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.