3 min. čitanja

Velika međunarodna eko patrola u mjestu Povlja na otoku Braču

Velika međunarodna eko patrola u mjestu Povlja na otoku Braču
Foto: Promocija ronjenja

POVLJA – Međunarodna ekološka akcija u mjestu Povlja na otoku Braču okupila je ronioce iz različitih klubova diljem Hrvatske i Slovenije koji su se s velikim zadovoljstvom priključili čišćenju podmorja u vidu očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora.

U sklopu Eko patrole 2021. održana je ekološka akcija čišćenja luke Povlja na otoku Braču u organizaciji Promocije ronjenja i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Tijekom četiri dana trajanja akcije ronioci su izvadili 10m3 otpada od toga 6m3 stakla i 4m3 guma u cilju očuvanja mora, okoliša i prirode, a kako bi time smanjili negativan utjecaj otpada na morska staništa.

– U sklopu Eko patrole 2021. održali smo drugu ekološku akciju čišćenja podmorja i rijeka ove godine u cilju podizanja razine svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša i prirode te kako bi potaknuli odgovorniji odnos prema prirodi nastavljamo već idućeg vikenda s čišćenjem podmorja u Vodicama – rekla je Andreja Vedrina direktorica Agencije Promocija ronjenja.

Foto: Promocija ronjenja

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak u cilju poticanja građana na odgovornije ponašanje vezano uz gospodarenje otpadom te su članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic ujedno odrađivali mapiranje i monitoring određenih lokacija u vidu detektiranja otpada.

Ekološka akcija čišćenja podmorja provodila se je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u čišćenju podmorja sudjelovao je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg.

Foto: Promocija ronjenja

– Svjedoci smo koliko je svijest ljudi još uvijek nedovoljno razvijena kad je u pitanju okoliš sa svim svojim sastavnicama, a tako i morem. Raznolikost materijala i predmeta koji su ovom hvalevrijednom akcijom izvađeni iz mora govori u prilog toj činjenici. Do 90% otpada u moru dolazi s kopna i od velike je važnosti raditi na smanjenju unosa otpada u morski okoliš. Ministarstvo slijedeći trendove EU zakonodavstva uvodi rigorozniji pristup ovoj tematici. Tako se od 3.07. ove godine zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih materijala kao što su plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke i slično, a koji su ujedno i jedan od najvećih pritisaka na biološku raznolikost morskog okoliša. Uz te preventivne mjere svakako je važno kroz ovakve eko akcije pridonijeti razvoju svijesti o štetnosti nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš. Ronioci su tu jedna od vrlo važnih karika i u tom smislu vrijedan partner našeg ministarstva – istaknuo je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg.

Foto: Promocija ronjenja

U ovoj eko patroli 2021. sudjelovali su ronioci iz Ronilačkog kluba NEMO-Brač Povlja, Jamarske zveze Slovenije, Jamarske rešavalne službe, Slovenija, Zveze Tabornikov Občine Kranj, Kluba potapljačev in Jamarjev i Kluba Vodnikov rešavalnih psov Kranj.

– U Jamarskoj zvezi Slovenije jako puno radimo na čišćenju otpada u špiljama i vodama te prikupljamo podatke o onečišćenim špiljama kako bi kroz naše projekte izvadili što više otpada obzirom da otpad koji se skuplja u špiljama uvelike onečišćuje i naše vode te samim tim štetimo i sebi. Danas je manji problem s mladima koji kroz različite programe u školama uče o važnosti očuvanja prirode, nego sa starijim generacijama. Ujedno se vrlo rado uključujemo i u druge aktivnosti i programe naših kolega iz Hrvatske koji provode aktivnosti za očuvanje okoliša – rekao je potpredsjednik Jamarske Zveze Slovenije i vođa službe za špiljsko i tehničko ronjenje te predstavnik kluba vodnikov spasilačkih pasa Kranj i predstavnik Zveze taborničkih organizacija mesne občine Kranj, Robert Anžič.

Foto: Promocija ronjenja

Medijski pokrovitelji ekološke akcije koji su pružili podršku samoj akciji su Morski HR, SCUBAlife, Mreža TV i Gorgonija.com

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.