3 min. čitanja

Žalili se na devastaciju, pa glasali za istu vlast – Dva dana poslije izbora, žale se opet na devastaciju!

Žalili se na devastaciju, pa glasali za istu vlast – Dva dana poslije izbora, žale se opet na devastaciju!
Foto: Čitatelj

KRILO JESENICE – Područje Dugog rata, kad je devastacija pomorskog dobra u pitanju, u posljednje vrijeme kao da spada u onu kategoriju “Lud-zbunjen-nenormalan”, jer niti se više tamo zna tko što radi, tko pije, a tko plaća. Evo sad se više ne zna ni jesu li građani za ili su protiv toga što im se ispred kuća radi.

– U Krilo Jesenice predio Duboka (već ste pisali o tome) nastavlja se daljna devastacija obale. Od općine Dugi Rat smo prvo dobili informaciju da se radi dohrana plaže tj. nasipanje žala, a sada se vrši i nasipanje novog mula. Pokušali smo od općine dobiti bilo kakvi odgovor, jedini koji su nam dali da su dobili usmeno odobrenje gosp Čikotića iz Lučke kapetanije da se može sanirati obala.  Da li izgradnja novog porta spada pod sanaciju? U 6.mjesecu 2016. je također jedan porat nasut cca 150m od ovoga što se sada radi, isto pod izlikom saniranja obale, čemu onda ovi? U prilogu slike – šalju nam anonimno, u potpisu “Mještani Jesenica”.

Foto: Čitatelj

Podsjetimo, prije samo tjedan dana više nam je građana s ovog područja proslijedilo pritužbe na bager koji je ordinirao u do sad netaknutu uvalu Duboka. Kažu, bager je srušio brdo da dođe do mora, a onda su na more sišli i mještani da pokušaju spriječiti daljnju devastaciju pomorskog dobra. Nitko nema ništa protiv uređenja i nadohrane plaže, međutim mještani žele da sve ide po zakonu. Lokalni brodar, za kojeg kažu da je naručio radove tvrdi: “tko će čekati zakon”. Sav cirkus mještani su snimili i na videu, a kako se čini, organizatorima ilegalnih radova najveća noćna mora su novinari i policija.

No čini se da ih je brzo prošao taj strah, jer su radovi nastavljeni, a ono što je u ovoj situaciji još luđe – pa lokalni izbori su bili prije dva dana. I jesu li mještani Dugog rata promijenili vlast? Najviše povjerenja i ovaj put su dali HDZ-ovom kandidatu, pa je tako nositelj njihove liste Frane Marčić dobio 25,95%, a za općinsko vijeće HDZ-u je pripalo 23,61% glasova. Drugi na listi u Dugom ratu je kandidat grupe birača Tonči Bauk koji se u predizbornoj kampanji doista i zalagao za rješavanje problema devastacije obalnog područja te nekontroliranog betoniranja seoskih putova. On je osvojio 20,35% glasova, dok je njegova lista za općinsko vijeće dobila svega 16,32% glasova. Naravno, postoji i drugi krug izbora 30. svibnja, ali je zanimljivo da 51% stanovnika Dugog Rata uopće nije izišlo glasati.

Foto: Čitatelj

I tako smo mi novinari opet pozvani rješavati kućne probleme građana koji su dva dana prije odabrali iste one na koje su se žalili prije tjedan dana, a izbore su većinom prespavali. Tko zna, možda nakon ovog teksta shvate da “tužit ću te mami” funkcionira samo u dječjem vrtiću. Odrasli ljudi zasuču rukave i odrade posao na izborima. Druga je prilika za 12 dana – još stignete izabrati one koji će raditi po zakonu, jer demokracija funkcionira po principu: “ono što si odabrao, to ti se zapravo sviđa” – bilo da se radi o devastaciji pomorskog dobra ili zabrani protuzakonitog uništavanja mora i obale.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

CIRKUS U KRILU JESENICE – HDZ-ovac: “Šta ako nije po zakonu, ko će čekat zakon?”
DEVASTACIJA OBALE KOŠTAT ĆE IH FOTELJA? Mlade snage na putu rušenja gazdi Makarske rivijere
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.