Američki protuzračni sustav Patriot u Zemuniku

Foto: MORH/T.Brandt

ZEMUNIK/ZADAR –  U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku danas je, u srijedu 19. svibnja 2021., održana prezentacija američkog sustava protuzračne obrane (PZO) MIM-104 Patriot. Sustav je u operativnoj uporabi u 10. Zapovjedništvu proturaketne i protuzračne obrane Američke kopnene vojske (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), prvi put je razmješten u Hrvatskoj i to u okviru međunarodne vojne vježbe “Astral Knight 21“.

Riječ je o vježbi integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništvo američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija. Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga koje sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21”.

Foto: MORH/T.Brandt

Uz pripadnike američkih i hrvatskih oružanih snaga koji sudjeluju na vježbi, prezentaciji su nazočili i predstavnici ustrojbenih cjelina Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

MIM-104 Patriot navođeni je sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a. Modularni je i visoko mobilni sustav koji osigurava koordinirani, sigurni i integrirani PZO sustav. Razmještanje sustava Patriot u Hrvatskoj u okviru vojne vježbe potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje. Vježba je znakovita i po tome što će po prvi puta Središte za nadzor zračnog prostora HRZ-a sudjelovati u vježbi kao jedno od glavnih zapovjednih centara, koje će određenih dana kontrolirati i zapovijedati većim dijelom savezničkih zrakoplova pri izvođenju napadnih i obrambenih zračnih operacija.

Foto: MORH/T.Brandt

Komentirajući zajedničko uvježbavanje hrvatskih, američkih i drugih partnerskih snaga na vježbi „Astral Knight“, zapovjednik 10. AAMDC-a brigadni general Gregory J. Brady istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što je njegova postrojba dio povijesnog prvog razmještaja Patriota u Hrvatskoj.

– Protuzračna obrana je timska djelatnost i ne postoji sustav koji može sam ispuniti sve zadaće. Stoga mi je drago da uz sebe imamo pripadnike Hrvatske vojske s kojima surađujemo, zajednički provodimo vježbu te razvijamo zajedničke taktike, tehnike i procedure kako bismo podigli opću spremnost protuzračne obrane. No, najvažnije je što postižemo interoperabilnost što je i glavni cilj vježbe „Astral Knight – zaključio je general Brady.

Zapovjednik Pukovnije PZO Hrvatske kopnene vojske, brigadir Alen Šimunić zahvalio je američkim partnerima na pruženoj prilici da se pripadnici postrojbe pobliže upoznaju sa sustavima Patriot.

Foto: MORH/T.Brandt

– Razmjenjujemo znanja i iskustva u području provedbe protuzračne obrane u vrlo složenim operacijama. Iskustva koja dobivamo na takav način vrlo su važna u obuci naših pripadnika i razvoju naših sposobnosti – rekao je brigadir Šimunić.

Zapovjednik Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ-a pukovnik Krešimir Tafra istaknuo je, da je postrojba u vježbi „Astral Knight 21“ dobila vrlo zahtjevnu zadaću da bude jedno od zapovjednih mjesta. Tu zadaću primarno nosi Središte za nadzor zračnog prostora koje sa savezničkim središtima kontrolira aktivnosti u zraku.

Foto: MORH/T.Brandt

– Pripreme za vježbu otpočeli smo dosta rano, obučnim događajima sa slovenskim i američkim partnerima, u kojima smo uvježbavali zajedničke procedure i taktike. Dosada smo sve zadaće obavili besprijekorno – ističe pukovnik Tafra dodajući da je vježba vrlo kompleksna te da obuhvaća i uvježbavanje s pedesetak zrakoplova iz raznih zemalja.

Zapovjednik Voda za upravljanje paljbom Pukovnije PZO, poručnik Bratović, s kolegama iz postrojbe sudjeluje u vježbi na taktičkoj razini zajedno s američkim kolegama.

– Razmjenjujemo iskustva, znanja i vještine, iz prve ruke saznajemo podatke, postupke i procedure kojima se Amerikanci koriste u uporabi sustava Patriot – kaže poručnik dodajući da su pripadnici njegove Pukovnije u vježbi pridodani američkim vodovima.

Foto: MORH/T.Brandt

Sustav MIM-104 Patriot temelji se na ustroju bojne. Bojna se sastoji od jedne zapovjedne bitnice, četiri paljbene bitnice i jedne bitnice za održavanje. Sam sustav Patriot se sastoji od 5 cjelina: radarski sustav, generator električne energije, stanica za upravljanje paljbom, stanica za vezu i lansirna rampa s raketama.

D.G.