1 min. čitanja

I ONE SE VOLE SUNČATI: Prvi topliji dani probudili i zmije. Vlasnici kućnih ljubimaca, pripazite!

I ONE SE VOLE SUNČATI: Prvi topliji dani probudili i zmije. Vlasnici kućnih ljubimaca, pripazite!
Foto: Pixabay

Duži, topliji i sunčaniji dani na druženje na otvorenome mame sve veći broji ljudi, ali i životinja koje se, kako piše portal Istrain, ne odriču ‘slobodnog kretanja’ svojim staništima, prirodom.

Među tim životinjama su i zmije, koje sa prvim toplijim danima izlaze iz svojih rupa i skrovišta. Susret s njima nije uvijek najugodniji, a strah od ugriza tim je veći kada ne znamo o  je li riječ o bezopasnoj ili otrovnoj vrsti.

Dodamo li svemu i fotografije zmija na društvenim mrežama s komentarima „vidio tu i tamo“, a koje su sve učestalije baš kao i obavijesti o ugrizima kućnih ljubimaca od strane zmija, vrijeme je za poziv veterinarima.

– Upravo kao i svakog proljeća bilježimo povećan broj zmijskih ugriza na kućnim ljubimcima. Konkretno, prošlog tjedna u veterinarsku ambulantu dovedene su dvije mace i pas koji su zbrinuti, dobro su i pod terapijom – kazala je veterinarka Veterinarske ambulante Istra vet  Rovinj Ivona Trpčić Marić, dodajući kako se u navedenim slučajevima radilo o  neotrovnicama,  čiji su ugrizi karakteristične dvije točke na tkivu, zahtijevale pomoć veterinara.

– Iako je riječ o neotrovnicama, njihovi ugrizi lako mogu dovesti do problema kao što su infekcije, otoci tkiva i naravno bol. Životinju, dakle treba dovesti kod veterinara i zatražiti prvu pomoć – objašnjava Ivona Trpčić Marić, savjetujući vlasnicima kućnih ljubimaca da ih u šetnju i u prirodu izvode na vodilici i ne puštaju bez nadzora.

Osim dovođenje ugrizene životinje veterinaru na obradu,  Marić Tripčić savjetuje da ako je to ikako moguće, da se zmija fotografira radi lakše determinacije o kojoj je vrsti riječ, a samim time i kvalitetnije obrade ugriza.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.