ASTRAL KNIGHT 21 Pogledajte kako američki zrakoplov toči gorivo visoko iznad Biograda

Foto: Boris Kačan

Započela je integracija slovenske i američke mehanizirane satnije s postrojbama Hrvatske kopnene vojske u Multinacionalnu bojnu vježbe „Immediate Response 21“ pod zapovijedanjem pukovnika Stjepana Jalžabetića, zapovjednika bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Manevarske postrojbe započinju sa stožernim radom i zajedničkom obukom i uvježbavanjem.

Istodobno traje i integracija slovenskih i američkih topničkih postrojbi u nadređeno zapovjedništvo vježbe (HICON) pod zapovijedanjem bojnika Gorana Anića, zapovjednika bojne „Kune“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Američki i slovenski topnici zajedno s topničkim postrojbama Hrvatske kopnene vojske započinju s topničkim gađanjima idućih dana.

Dolasku snaga prethodile su aktivnosti osiguranja tranzita ljudstva i tehnike, kopnenim, morskim i zračnim putem, od graničnih prijelaza Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, luke Gaženica u Zadru i zagrebačke međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman”. Na vojnom poligonu u Slunju podignuta su šatorska naselja za smještaj gostujućih postrojbi.

Foto: OSRH, USAREUR-AF

Središnji događaj vojne vježbe „Immediate Response 21“ održat će se u okviru dana uvaženih gostiju 27. svibnja 2021. na Slunju, gdje će se prikazati sposobnosti združenog multinacionalnog djelovanja Hrvatske vojske sa snagama saveznika i partnera u borbenim uvjetima kroz prihvat i integraciju snaga, provedbu manevra, pružanje paljbene potpore i pružanje bliske zračne potpore u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i 31. krilom zrakoplovstva SAD-a.

Foto: OSRH, USAREUR-AF

U međuvremenu, naš fotograf Boris Kačan uhvatio je trenutak u kojem u sklopu vježbe Astral Knight 21 borbeni zrakoplov F15 visoko iznad Biograda uzima gorivo od zrakoplova KC-10 Extender, odnosno avio-cisterne  koja služi za za nadopunu goriva drugih zrakoplova tijekom leta.