2 min. čitanja

ASTRAL KNIGHT 21 Pogledajte kako američki zrakoplov toči gorivo visoko iznad Biograda

ASTRAL KNIGHT 21 Pogledajte kako američki zrakoplov toči gorivo visoko iznad Biograda
Foto: Boris Kačan

Započela je integracija slovenske i američke mehanizirane satnije s postrojbama Hrvatske kopnene vojske u Multinacionalnu bojnu vježbe „Immediate Response 21“ pod zapovijedanjem pukovnika Stjepana Jalžabetića, zapovjednika bojne „Pume“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Manevarske postrojbe započinju sa stožernim radom i zajedničkom obukom i uvježbavanjem.

Istodobno traje i integracija slovenskih i američkih topničkih postrojbi u nadređeno zapovjedništvo vježbe (HICON) pod zapovijedanjem bojnika Gorana Anića, zapovjednika bojne „Kune“ Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Američki i slovenski topnici zajedno s topničkim postrojbama Hrvatske kopnene vojske započinju s topničkim gađanjima idućih dana.

Dolasku snaga prethodile su aktivnosti osiguranja tranzita ljudstva i tehnike, kopnenim, morskim i zračnim putem, od graničnih prijelaza Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, luke Gaženica u Zadru i zagrebačke međunarodne zračne luke „Franjo Tuđman”. Na vojnom poligonu u Slunju podignuta su šatorska naselja za smještaj gostujućih postrojbi.

Foto: OSRH, USAREUR-AF

Središnji događaj vojne vježbe „Immediate Response 21“ održat će se u okviru dana uvaženih gostiju 27. svibnja 2021. na Slunju, gdje će se prikazati sposobnosti združenog multinacionalnog djelovanja Hrvatske vojske sa snagama saveznika i partnera u borbenim uvjetima kroz prihvat i integraciju snaga, provedbu manevra, pružanje paljbene potpore i pružanje bliske zračne potpore u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i 31. krilom zrakoplovstva SAD-a.

Foto: OSRH, USAREUR-AF

U međuvremenu, naš fotograf Boris Kačan uhvatio je trenutak u kojem u sklopu vježbe Astral Knight 21 borbeni zrakoplov F15 visoko iznad Biograda uzima gorivo od zrakoplova KC-10 Extender, odnosno avio-cisterne  koja služi za za nadopunu goriva drugih zrakoplova tijekom leta.

Foto: Boris Kačan

Više fotografija pogledajte u bogatoj galeriji Borisa Kačana.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.