SEA TRAFFIC MENAGEMENT Uspostavljen prvi moderan sustav za siguran pomorski promet u Jadranu

Foto: Youtube / Screenshot

Uspostavom “Sea Traffic Management” sustava koji omogućuje razmjenu, prikupljanje, obradu i analizu podataka o brodskim planovima putovanja, Nacionalna središnjica za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska od svibnja 2021. godine posjeduje novu sposobnost u pružanju usluga sigurnosti plovidbe.

“Sea Traffic Management” tehnologija predstavlja budućnost digitalne infrastrukture za dijeljenje podataka u pomorstvu te ključni sustav „e-Navigation“ koncepta Međunarodne pomorske organizacije.

U nizu mogućnosti koje pruža ova tehnologija, potrebno je istaknuti rano otkrivanje i uklanjanje sigurnosnih i složenih navigacijskih rizika u pomorskom prometu te mogućnost optimizacije i unaprjeđenja organizacije poslovanja dionika brodarske industrije i lučkog sektora.

Sustav  “Sea Traffic Management” uspostavljen u Nacionalnoj središnjici za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska sa sjedištem u Rijeci predstavlja prvi takav sustav na području Jadranskog mora.

Time se Republika Hrvatska svrstava među najrazvijenije pomorske zemlje koje koriste suvremeni tehnološki alat u pružanju usluga sigurnosti plovidbe.

Dodajmo ovome kako je razvoj novih sposobnosti doprinos ostvarivanju jednoga od ključnih strateških ciljeva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kontinuiranom podizanju razine sigurnosti plovidbe u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu Republike Hrvatske, poručuju iz Ministarstva mora.