POSVAJANJE PERISKI Kompanija Gebruder Weiss prva prepoznala važnost spašavanja vrste u Aquariumu Pula

Foto: Aquarium Pula / Screenshot

PULA – Malena plemenita periska veličine od jedva centimetra naziva „Orange“ prva je posvojena jedinka o  kojoj će ubuduće brinuti logistička tvrtka Gebruder Weiss koja se obvezala da će osigurati hranu i za  ostalih osam malenih te dvije odrasle o kojima brinu u jedinom utočištu u Hrvatskoj, pulskom  Aquariumu. Uz to, Gebruder Weiss će pomoći i nabavci potrebne opreme kako bi plemenite periske  imale uvjete za rast te jednoga dana mogle živjeti opet tamo gdje je njihovo prirodno stanište, u  moru. 

U nastojanju očuvanja plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i  Dana zaštite prirode, Gebruder Weiss je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost zaštite  i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala, a procjene su da ih je u  Jadranu jedva desetak. 

– Svakodnevno djelovanje svih nas usmjereno je brizi o zajednici u kojoj živimo i radimo. Nama je  društvena odgovornost duboko ukorijenjena u poslovanje mnogobrojnim projektima koje  podupiremo na nivou cijele kompanije, a posebno smo ponosni da smo prepoznali napore koje  pulski Aquarium ulaže kako bi sačuvali ugrožene morske vrste od daljnjeg izumiranja. Plemenita  periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit i krajnje je vrijeme da je spasimo – izjavila je  direktorica tvrtke Gebruder Weiss Hrvatska Barbara Bujačić

Pozvala je ostale tvrtke da slijede njihov primjer i pomognu očuvanju zaštićenih vrsta jer troškovi  njihova čuvanja u strogo kontroliranim uvjetima su visoki. 

– Zahvaljujemo Gebruder Weissu što je prepoznao taj problem, a mi se u Aquariumu Pula o  plemenitim periskama brinemo od sredine 2019. godine. Od tada smo mnogo toga naučili i napravili.  Sretni smo što su krajem prošle godine u kolektorima pronađene male jedinke koje nam daju nadu i  ohrabruju na daljnju brigu o njima, a još utvrđujemo jesu li one i koliko su otporne – kazala je  voditeljica stručnog odjela u Aquariumu Pula Aleksanda bel Dajković

Važnost plemenite periske je velika jer kao najveći školjkaš u Sredozemlju, izniman je filtrator koji okolnu morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih tvari, a time doprinosi čistoći i  bistrosti okoliša. Osim toga, pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju ili kreću po  njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promjena u okolišu  dajući mnoštvo informacija o biološkom odgovoru na ljudski utjecaj u moru. 

U jesen 2016. godine obilježen je početak najtežeg i najpogubnijeg razdoblja u povijesti postojanja  plemenite periske. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, započeo je svoj nemilosrdan  pohod diljem Sredozemlja usmrtivši preko 99% svih plemenitih periski na svijetu.

O tvrtki Gebrüder Weiss 

S više od 7.400 zaposlenih, 170 lokacija u vlasništvu tvrtke i privremenim godišnjim prometom od  1,77 milijardi eura (2020.), Gebrüder Weiss svrstava se među vodeće europske transportne i  logističke tvrtke. 

Pod okriljem društva Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u austrijskom Lauterachu, tvrtka uz  glavna područja poslovanja, kao što su cestovni transport, zračni i pomorski prijevoz i logistika,  obuhvaća i niz visoko specijalnih industrijskih rješenja i tvrtki kćeri. Među njima su i logističko  savjetovanje x|vise, tectraxx (specijalist za tvrtke koje se bave visokom tehnologijom), dicall  (komunikacijska rješenja, istraživanje tržišta, osposobljavanje), Rail Cargo (željeznički prijevoz) i  tvrtka za dostavu paketa GWP, koja je član društva u austrijskom DPD-u. Ovakav sklop omogućuje  brzu i fleksibilnu reakciju na potrebe klijenata. Uz mnoštvo ekoloških, ekonomskih i društvenih mjera  ova obiteljska tvrtka, čija povijest u transportnoj branši seže unatrag više od 500 godina, danas je i  predvodnik u pogledu održivog gospodarenja. 

D.G.