2 min. čitanja

Znanstvenici su upravo izbušili najdublju rupu na morskom dnu u povijesti

Znanstvenici su upravo izbušili najdublju rupu na morskom dnu u povijesti
Foto: Google Earth / Exp386 / Screenshot

Tim znanstvenika koji je radio uz japansku obalu, upravo je izbušio rupu na dnu Tihog oceana, dublju od bilo koje rupe u bilo kojem oceanu prije nje.

Znanstvenici s istraživačkog broda Kaimei, 14. svibnja su spustili tanku bušilicu, dugačku gotovo 8000 metara kroz Tihi ocean, čekajući 2 sata i 40 minuta dok svrdlo konačno nije stiglo do dna Japanskog rova. Tek je nakon toga tim počeo s bušenjem i naposljetku izbušio sedimentnu jezgru s dna mora prije nego što ju je polako izvukao visoko gore na brod.

Mjesto bušenja nalazi se vrlo blizu epicentra stravičnog potresa magnitude 9,1 po Richteru – Tohoku-oki , koji je 2011. pogodio regiju i proizveo ogroman tsunami koji se devastirao i nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi, što je izazvalo katastrofu globalnih razmjera. Proučavajući sediment s ovog područja, znanstvenici se nadaju da će saznati više o drevnoj povijesti potresa u samom središtu zbivanja.

Ova dubokomorska operacija bušenja izbacila je prethodnog rekordera. Naime, prije četrdeset i tri godine legendarni brod za bušenje Glomar Challenger postavio je dosadašnji rekord najdubljeg bušenja Zemljine kore, izvlačeći dva uzorka dužine 15,5 i 20,5 m s dna mora, na dubinama 7034 i 7029 metara u Marijanskom rovu. Ovaj rekord je stajao svo ovo vrijeme, sve dok rano ujutro u petak 14. svibnja 2021. godine kapetan Naoto Kimura s istraživačkog broda Kaimei nije postavio brod na ekspedicijsku poziciju, gdje je dubina mora 8023 m.

Znanstvenici su s dna izvukli 37,74 metra sedimentne jezgre, čime je postavljen još jedan novi znanstveni rekord dubine bušenja za najdublji uzorak podmorske dubine 8060,74 mbsf (meters below seafloor – broj metara ispod razine dna mora), prodirući u zemljinu koru do 844,5 metara ispod morskog dna! Ovo je stoga najdublji podmorski uzorak Zemljine kore ikad izvađen.

– Iznimno cijenimo ogromne napore kapetana i njegove posade da sigurno izvedu ovako zahtjevne operacije ultra dubokog izvlačenja sedimenata i radujemo se što ćemo sada poduzeti znanstvene analize na tim uzorcima iz najdubljih dubina ikad izvučenih u ljudskoj povijesti – priopćili su iz IODP-ove paleizmološke ekspedicije (paleoizmologija je posebna znanstvena grana koja se bavi proučavanjima potresa na samom subdukcijskom izvoru).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.