1 min. čitanja

Jedinice lokalne samouprave imaju pravo stupiti u posjed i sanirati objekt u općoj uporabi bez ovlaštenika koncesije

Jedinice lokalne samouprave imaju pravo stupiti u posjed i sanirati objekt u općoj uporabi bez ovlaštenika koncesije
Foto: Zvonimir Barišin

Djelatnici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) često su suočeni s  pitanjima predstavnika jedinica lokalne samouprave o postupanjima i stupanju u posjed i sanacije objekata na pomorskom dobru bez ovlaštenika koncesije. Stoga su upravo ovo pitanje dodatno obrazložili.

– U tom slučaju, potrebno je da nadležne službe grada ili općine svojim Planom upravljanja pomorskim dobrom predvide radove i izrade projekt sanacije takvog objekta na pomorskom dobru kojeg potom treba odobriti nadležni konzervatorski odjel. Čak i u slučaju kada je objekt na pomorskom dobru u općoj upotrebi i koji je zaključan, jedinica lokalne samouprave ovlaštena je stupiti u njegov posjed te ju u tome nitko ne može spriječiti.

Ukoliko bi bilo tko pokušao onemogućiti stupanje u posjed, jedinica lokalne samouprave ima pravo primijeniti institut dopuštene samopomoći sukladno Zakonu o obveznim odnosima, koji podrazumijeva pravo svake osobe da otkloni povredu prava kada neposredno prijeti opasnost, ako je takva zaštita nužna i ako način otklanjanja povrede prava odgovara prilikama u kojima nastaje opasnost.

U tom smislu, iz Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ, predlažu da predstavnici jedinice lokalne samouprave zatraže sudsko osiguranje dokaza od nadležnog suda radi utvrđivanja opasnosti za život ljudi i imovine koje mogu prouzročiti teška mehanizacija i stanje oštećenog objekta. Samo vještačenje  nadalje mogu koristiti za primjenu dopuštene samopomoći.

Ukoliko se pak radi o nezakonitom posjedu, jedinica lokalne samouprave pravo ulaska u posjed radi sanacije objekta na pomorskom dobru u općoj upotrebi i bez ovlaštenika koncesije, ostvaruje sudskim putem – pojasnili su iz Splitsko-dalmatinske županije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.