RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Domaći štrudel od jabuka

Foto: Katija Puljizević

Život na lanterni piše svoje lijepe priče. Isprepliću mi se najljepša sjećanja djetinstva.Uvijek me i s veseljem, na te dane, vrati slika materinoga štrudela s vučenim tijestom. Jabuka nam nikada nije nedostajalo, imali smo veliki nasad u baštini na selu .

Bile su to krasne starinske crvene jabučice od kojih je cijela baština vonjala. Znam da je sve danas lakše s gotovim korama za štrudele ali vjerujte, domaće se kore s nijednim sličnim ne mogu usporediti.

Nadjev :

1.70 naribanih jabuka

2 šećer vanilije

Korica limuna

1 šaka grožđica

6  žlica cukara

4 žlice krušnih mrvica

1 mala žličica cimeta

Sve sastojke osim mrvica izmješati u zdjeli .

Foto: Katija Puljizević

Za tijesto vam je potrebno:

Pola kg muke (brašno)

4 žlice maslinovog uja

2 prstohvata soli

Mlake vode 3 dcl

Za premazivanje 4 žlice rastopljenog masla ili ulja

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

U posudu stavite muku, dodajte  soli, 4 žlice maslinovog uja i lagano krenite mijesiti rukom dodajući mlaku vodu.

Kako tijesto budete mijesili ono će vam se dosta hvatati za ruke, ali nemojte odustati, što ga više budete mijesili to će vam se sve manje hvatati za prste. Tijesto je spremno kada vam se oblikuje u kuglu i kada vam se više ne lijepi za ruke.

Kada ste umijesili tijesto, oblikujte ga u kuglu, premažite s malo ulja, te ostavite da odstoji najmanje sat vremena.

Sada pobrašnite površinu na kojoj ćete vuci tijesto. Tijesto izvadite iz posude i stavite na sredinu. Lagano ga pospite brašnom, tek toliko da ga trlicom možete razvaljati. Kada ste ga trlicom dovoljno razvukli i više ne možete, onda nastavite s rukama. Svaki kraj razvlačite prstima prema sebi. Tijesto se oprezno razvlači s jagodicama prstiju.

Kada je tijesto tanko i kada se kroz njega vidi, ono je spremno. Prvo pospite tijesto ravnomjerno krušnim mrvicama.

Nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu. Rubove tijesta odrežite nožem da dobijete pravokutnik ili kocku.

Sada možete štrudel zarolati tako što ćete rubove lagano prebaciti rukama, a zatim nastaviti  rolati.

Kad ste ga smotali, pažljivo ga prebacite u pleh na koji ste stavili papir za pečenje i oblikujte u krug.

Foto: Katija Puljizević

Prije pečenja premažite  s malo ulja ili rastopljenog masla i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno – smeđu boju.

Pečeni štrudel  pokrijte kuhinjskom krpom 15-ak minuta i kad se ohladi, pospite  šećerom u prahu.

Nadam se da ćete uživati u izradi ove stare slastice naših baka.

D.G.