Slovenska Iskra nakon šibenskog brodogradilišta preuzela zagrebačku tvrtku za električne kablove Elka

Foto: Iskra

ZAGREB – Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću ELKA d.o.o., najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe. Transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji. Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela danas su u Zagrebu potpisali glavni direktor i vlasnik “Iskre” Dušan Šešok i vlasnik Grupe ELKA – COTRA Miljenko Hacek.

– “Iskra” posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa. Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast od preko  20 posto. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji. Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje ELKA-e dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih firmi s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako  zbog blizine, poznavanja tržišta i  dobrih iskustava u Šibeniku tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke  ELKA koju preuzimamo. Ulazak ELKA-e u Grupu “Iskra” odlična je vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo budući da se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete – kaže Dušan Šešok direktor i većinski vlasnik “Iskre”.

Foto: Iskra

– Ponosan sam što će ELKA postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je “Iskra”. Tijekom protekle dvije godine ELKA je provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment. To su bile temeljne pretpostavke za postizanje izuzetno dobrih poslovnih rezultata, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo. Takav pristup polučio je očekivani učinak. ELKA je privukla veliki broj zainteresiranih ulagača i potencijalnih strateških partnera među kojima je bila i “Iskra” za koju sam procijenio da je upravo ta snažna i agilna slovenska grupa partner koji će ELKA-i omogućiti rast, razvoj stabilnost i napredak kroz ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i proizvodnih procesa. Na poslovno pripajanje ELKA-e Grupi “Iskra” treba gledati i kroz prizmu širih interesa, a ne samo kao na lijepi  epilog uspješne suradnje dvaju kompanija. Riječ je i o obostrano korisnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Slovenije te širem interesu Republike Hrvatske da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će tako moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije. U tom kontekstu uvjeren sam da je ova akvizicija s tako renomiranom tvrtkom kao što je “Iskra”, preduvjet napretka obje tvrtke i gospodarskoga razvitka obiju zemalja te da je ostvarena na dobrobit svih poslovnih partnera ELKE i njenih zaposlenika – kaže Miljenko Hacek, vlasnik ELKA-e.

Ekskluzivni financijski savjetnik prodavatelja bila je tvrtka Grubišić & Partneri dok je sa strane kupca bilo angažirano odvjetničko društvo Krehić & Partneri u suradnji s Deloittom.

Foto: Iskra

ELKA je tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, osnovana je u Zagrebu 1927. godine te je od početne proizvodnje vodova i kabela, sustavno prateći globalni razvoj tehnologije, proširivala djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela: telekomunikacijskih, svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih. 

Grupa “Iskra”, vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. “Iskra” ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje. Tijekom tih godina stekla je respektabilan međunarodni ugled  i izrasla u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Logo “Iskre” nose i mnogi visoko tehnološki proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge  galvaniziranja kao i upravljanja i održavanja objekata. Grupa “Iskra” je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je 28 065 567,31 EUR. 

Preuzimanje ELKA-e druga je značajna investiciji Grupe “Iskra” u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja ta tvrtke  uspješno posluje te postiže odlične proizvode rezultate pod novim brandom “Iskra Shipyard”. 

D.G.