3 min. čitanja

Stručnjaci i ekolozi u strahu: “Uz blagoslov Ćorićeva ministarstva, kreće uništavanje Zlatnog rata”

Stručnjaci i ekolozi u strahu: “Uz blagoslov Ćorićeva ministarstva, kreće uništavanje Zlatnog rata”
Foto: Boris Kačan / Screenshot

BOL – Zlatni rat, jedna od najljepših i najpoznatijih plaža na Jadranu i u Europi, uskoro bi mogla biti ozbiljno ugrožena i to uz zeleno svjetlo resornog ministarstva koje bi ga trebalo štititi, upozoravaju stručnjaci, stanovnici Bola na Braču i ekološke udruge, piše Index.

Ugrožavanje zaštićene plaže i morskog života

Naime, ondje se u neposrednoj blizini plaže priprema nasipavanje materijala i betoniranje golemih razmjera koji će uništiti polja strogo zaštićene vrste morske cvjetnice (Poseidonia oceanica), koja je važno stanište brojnih morskih organizama uključujući i ribe i rakove, tvrde kritičari projekta.

Projekt nazvan “Uređenje plaže Benačica u naselju Bol” također će trajno promijeniti postojeću strukturu stjenovitih dijelova obale na koje se planira nasipavanje šljunka.

Nadalje, u moru bi mogle završiti velike količine otpadnog građevinskog materijala uključujući i zemlju, što bi moglo dodatno ugroziti okolna područja pod morem budući da će mulj iz nasipavanja prekriti i ugušiti floru i faunu stotinama metara unaokolo, upozoravaju stručnjaci.

Konačno, strukture koje će se izgraditi, poput molova, promijenit će morske struje koje oblikuju izgled zaštićene pješčane plaže Zlatni rat. Naime, na poznatoj bolskoj šetnici koja vodi do plaže Zlatni rat, prema postojećem projektu Općine Bol, planira se gradnja niza ugostiteljskih objekata, tuševa, štandova i sličnih sadržaja koji će, kako tvrde ekološke udruge, umanjiti prirodnu vrijednost Bola i plaže. Pritom je važno istaknuti da područje na kojem je planirana gradnja neposredno graniči s morskim područjem obuhvaćenim zaštitom Natura 2000 (grafika dolje – projekt je označen crvenom linijom, a zaštićeno područje zelenom bojom).

Ministarstvo: Nema potrebe za studijom utjecaja na okoliš

Ključni problem u ovoj priči je to što se sve to zbiva uz blagoslov Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je omogućilo da se lokacijska dozvola za toliko veliki projekt izda bez zahtjeva da se prethodno provede kvalitetna studija njegovog utjecaja na okoliš. Ministarstvo je jednostavno na temelju Elaborata, čiji je zaključak da će utjecaj projekta biti malen, procijenilo da nema potrebe za takvom studijom.

No kritičari upozoravaju da Elaborat (na poveznici ovdje) ne predstavlja pravo stanje stvari.

Naime, prof. dr. sc. Alen Soldo s Odjela za studije mora splitskog Sveučilišta napravio je analizu Elaborata koja je pokazala da je on netočan u brojnim ključnim tvrdnjama, osobito u dijelu u kojem stoji da u području koje će se nasipavati nema polja morske cvjetnice, zatim u dijelu u kojem se podcjenjuju jačina vjetrova i valova te utjecaj struktura koje se planiraju graditi na struje koje oblikuju Zlatni rat.

Planira se zahvat velikih razmjera

Soldo u analizi ističe kako je iz idejnog projekta uređenja plaže Benačica očito da se radi o velikom zahvatu koji će se protezati na dužini obale od 356 metara, a obuhvatit će:

– uređenje obalnog pojasa u funkciji korištenja plaže s izradom objekata za zadržavanje plažnog materijala (zaštitna pera i pragovi),

– izgradnju objekata u funkciji korištenja plaže (ugostiteljstvo, tuševi, kabine, sanitarni uređaji).

Zahvat uključuje formiranje pet novih pera za zaštitu plaže (molova), izgradnju pragova za zaštitu plaže, nasipanje velike količine kamenog materijala i nasipanje plažnog materijala. Površina uređene plaže trebala bi biti 1175 m2 u kopnenom te oko 19.173 m2 u morskom dijelu. Planirana količina iskopa iznosi 3960 m3, a nasipa 11.440 m3.

Ministarstvo odbacilo prigovore građana i ekološke udruge

Soldo upozorava da je Elaboratom toliko velikog projekta, prije nego što se izda lokacijska dozvola, trebalo utvrditi dvije ključne stvari:

– razinu štetnog utjecaja na područje koje je obuhvaćeno planiranim zahvatom i

– razinu štetnog utjecaja, uslijed mijenjanja crte obale i okolišnih uvjeta te količine i karakteristike materijala za nasipanje na područja koja graniče s područjem planiranog zahvata.

No toga u Elaboratu nema. Soldo napominje da su u njegovoj izradi sudjelovali stručnjaci za okoliš, ali ne specifično morski, te da su podaci koji su korišteni uglavnom irelevantni i nepotpuni tako da ne daju gotovo nikakvu mogućnost procjene stvarnog utjecaja planiranog zahvata na morski okoliš.

Na temelju Soldine analize ekološka udruga Sunce i grupa zabrinutih građana zatražili su obnovu postupka u kojem bi se provela studija utjecaja na okoliš

No Ministarstvo je zahtjev odbacilo uz obrazloženje da su rokovi za žalbe istekli te da je odluka postala pravomoćna, piše Index.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Nenad Jarić Dauenahuer

PROČITAJTE JOŠ:

BOL Uzurpirali Zlatni rat i privatizirali plažu
Sidrenje oko plaže Zlatni rat uništava podmorje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.