SUVREMENA MEDICINSKA POMOĆ ZA ZADARSKE OTOKE: Stižu tri broda za hitne liječničke intervencije

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić najavio u nedjelju u Zadru da će za otoke zadarskoga arhipelaga stići tri broda za hitnu medicinsku pomoć.

– Osim tri broda, u Zadarsku će županiju, za stanovnike najudaljenijih mjesta u zaleđu, stići i jedno vozilo, mobilna ordinacija i ljekarna – najavio je državni tajnik Silvio Bašić, a prenosi eZadar.

Dodao je i da u Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Zadarske županije stiže i 2,5 milijuna kuna vrijedan uređaj za molekularnu dijagnostiku Viper LT kojim će ZJZ Zadar postati referentni centar za 12 zemalja jugoistočne Europe. Prvi brod za hitnu pomoć već se gradi i bit će u Općini Preko na otoku Ugljanu.

– Općina Preko već ima jedan brod za hitnu medicinsku pomoć, ali za otprilike mjesec dana bit će gotov novi, 12 metara dug brod. Drugi brod je ploveća apoteka koji će svim našim građanima na udaljenim otocima moći na vrijeme dostavljati lijekove, a treći je još jedan brod za hitnu pomoć. Riječ je o brodu koji će moći ploviti po svim vremenskim uvjetima, a namijenjen je najudaljenijim zadarskim otocima  – pojasnio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

M.B.