Split je domaćin Europskog prvenstva u klasi Zvijezda

Foto: JK Mornar / Facebook

SPLIT – Jedriličarski klub Mornar iz Splita je od srijede 26.05. do subote 29.05. domaćin Europskog prvenstva u klasi Zvijezda. Među više od 30 prijavljenih posada iz 13 zemalja nalaze se brojni sjajni jedriličari koji su osvajali olimpijske medalje, sudjelovali na velikim regatama kao što su America’s Cup i Volvo Ocean Race, a među šest hrvatskih posada nalazi se i srebrni olimpijac iz Rija Tonči Stipanović. Europsko prvenstvo klase Zvijezda prva je regata tog ranga u Hrvatskoj koja će biti prenošena uživo putem You Tube kanala, a realizator live prijenosa je tvrtka CROATEL. 

Svojevrsna uvertira za Europsko prvenstvo u popularnoj ‘šteli’ bilo je prvenstvo distrikta na kojem je zlatnu medalju osvojio Tonči Stipanović. Domaći teren gura jedriličara Mornara među prve favorite regate u Splitu.

Foto: JK Mornar

Meni je drago da smo, unatoč ovim zahtjevnim vremenima, u Mornaru uspjeli organizirati još jednu respektabilnu regatu. Uz live prijenos CROATEL-a mislim da će ljudi uživati u kadrovima ispred Splita koje je za mene jedno od najljepših regatnih polja na svijetu. Što se tiče moje uloge favorita, ne bježim od nje, ali puno je dana jedrenja i puno posada koje mogu do medalja – istaknuo je Tonči Stipanović

Hrvatski jedriličar je u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Riju osvojio srebrnu medalju, odradio je dobar dio priprema za Tokio, a splitsku regatu, kako sam kaže, jedri zbog vlastitog gušta. 

Zvijezda ili kako ju u Splitu zovemo ‘štela’ je brod koji mi je jako drag. Stvarno uživam jedriti na njemu, a isto tako s flokistom Tudorom Bilićem nastupam u ovoj klasi od SSL finala na Bahamima 2019, a lani smo na EP-u osvojili četvrto mjesto. Uz to, jedri se u mom Splitu – ispričao je Stipanović. 

Tonči Stipanović i Tudor Bilić – Foto: JK Mornar

Podno Sustipana će jedriti još pet hrvatskih posada. Marin Mišura i Tonko Barač su 2019. s četvrtim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Porto Cervu bili na korak do medalje. Split ne propušta ni legendarni Mate Arapov s flokistom Antom Šitićem, a nastupu na Europskom prvenstvu se vesele i Marko Marinović i Nikola Akrap, Lovre i Mladen Perhat te Toma Višić i Mario Lulić.

Među stranim posada vrijedi istaknuti brončanog francuskog olimpijca Xaviera Roharta koji spada među najbolje svjetske jedriličare u Zvijezdi, Amerikanca Augieja Diaza, Nijemca Huberta Merkelbacha. 

Regata u Splitu traje od srijede, 26.05. do subote, 29.05. Predviđeni start je svaki dan u 13.00 uz izravan prijenos na You Tube kanalu. 

D.G.