2 min. čitanja

UTEMELJENA SURADNJA ISTRE I KOREJSKE PROVINCIJE JEJU: Žele potaknuti razvoj turizma

UTEMELJENA SURADNJA ISTRE I KOREJSKE PROVINCIJE JEJU: Žele potaknuti razvoj turizma
Foto: Pixabay

POREČ – U sjedištu Ureda Turističke zajednice Istarske županije u ponedjeljak 24. svibnja, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i predsjednik južnokorejskog Turističkog udruženja Posebne samoupravne provincije Jeju Dong Seok Boo potpisali su pismo namjere o međusobnoj razmjeni i suradnji.

Pismom je uređen odnos zasnovan na povjerenju, suradnji i ravnopravnosti, a dvije strane usuglasile su da će poticati prijateljski ravnopravan i održivi razvoj s ciljem obostrane koristi.

U pismu namjere također se navodi da će dvije regije promicati razmjenu iskustva u turističkoj industriji redovnim ugovorima te redovnom komunikacijom razvijati turističke usluge i zajedničke marketinške strategije, surađivati ​​u nastojanju da se pokrenu čarter letovi kako bi se povećala obostrana dostupnost destinacija, razmjenjivati informacije o statistikama i trendovima povezanim s turizmom, kao i uspostavljati sustav suradnje za međusobni razvoj, promicati daljnju suradnju putem međusobnih sporazuma zasnovanih na uzajamnom načelu u vezi sa sporazumima koji nisu uključeni pismom namjere.

Kruna je to suradnje koju je prije nekoliko godina pokrenuo veleposlanik Republike Hrvatske u Južnoj Koreji dr. sc. Damir Kušen. Uz navedeno, Turistička zajednica Istre je 2019. godine predstavila svoje gospodarsko-turističke potencijale na edukacijskoj radionici „Experience Croatia, Feel Slovenia“ u organizaciji Hrvatske i Slovenske turističke zajednice, namijenjenu turoperatorima i agencijama, koju je, među ostalima, posjetio i veleposlanik Kušen.

Inače, Jeju je vulkanski otok koji se nalazi u Korejskom tjesnacu u Tihom oceanu, 130 km južno od Korejskog poluotoka te je najveći otok Južne Koreje i njegova najmanja pokrajina koja uživa poseban autonomni status snažne samouprave od 1946. godine. Poput Istre, ova pokrajina sa 700.000 stanovnika vrlo je popularna turistička destinacija koju na godišnjoj razini posjeti 15 milijuna turista.

Zanimljivost  je i da Jeju planira postati ugljično neutralna pokrajina do 2025. godine, a s obzirom da Europska unija planira postati neutralna 2050. godine Istra može itekako profitirati od navedene suradnje, pogotovo vezano uz održivi zeleni razvoj.

Nakon potpisivanja Pisma namjere, predstavnici dviju strana sklopit će i službeni Memorandum o razumijevanju.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.