2 min. čitanja

Istarski vinari ponovno otvaraju vrata svojih podruma

Istarski vinari ponovno otvaraju vrata svojih podruma

Nakon više od godinu dana od pojave pandemije i zatvaranja svih manifestacija u Hrvatskoj i svijetu, život se barem djelomice vraća u normalu. Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je popuštanje restriktivnih mjera, a toj su se najavi, osobito pred turističku sezonu, razveselili svi ugostitelji, uključujući i vinare. Posebno oni u Istri koje je koronavirus prošle godine prisilio da privremeno zatvore svoja vrata svim ljubiteljima vinske kapljice. No ovu nedjelju s veseljem očekuju goste na tradicionalnoj eno manifestaciji – „Wine day – Dan otvorenih vinskih podruma“.

21. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja 2021. od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Posjetitelji će moći razgledati 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre, koje će mahom nuditi najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra. Ove godine četiri će vinarije pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića. Od 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, njih sedam naplaćivat će degustaciju – po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja.

Foto: Pixabay

Organizatori ističu kako je zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima ograničen pa se posjeti vinarijama moraju najaviti i rezervirati. U suprotnom, bez potvrđene rezervacije nećete moći u obilazak i kušanje vina.

Degustacija i posluživanje biti će mogući isključivo na otvorenom prostoru. Dozvoljen je obilazak vinskih podruma u manjim skupinama do 25 osoba, uz obvezu primjenjivanja svih epidemioloških mjera poput nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, a na otvorenom također u slučaju nemogućnosti održavanja propisanog razmaka.

Wine day svojevrsna je uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se održati u Poreču od 18. do 20. lipnja ove godine, no za razliku od prethodnih izdanja, na otvorenom prostoru.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.