1 min. čitanja

Kakav je utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u zaštićenom dijelu jadranskog podmorja?

Kakav je utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u zaštićenom dijelu jadranskog podmorja?
Foto: Vedran Kunica / NP Mljet / Youtube / Screenshot

ZAGREB – Centar za klimatološka istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Vas poziva na predavanje koje će održati izv. prof. dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka PMF-a pod naslovom: “Utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u podmorju zaštićenih područja u Jadranskom moru”.

Istraživači s Biološkog odsjeka PMF-a i Instituta Ruđer Bošković rade na istraživanju o posljedicama globalnih klimatskih promjena na ekosustav mora, s naglaskom na obalno područje Nacionalnog parka Mljet i grada Dubrovnika.

Na odabranim lokacijama postavljeni su mjerni uređaji za temperaturu mora (data loggeri), uzorkovana je morska voda za analizu hranjivih soli, zooplanktonske zajednice i bakterija u stupcu mora, te su sakupljeni uzorci tkiva spužvi i koralja.

U tijeku je izolacija potencijalno patogenih bakterija i određivanje ukupnog broja heterotrofnih bakterija kao i izolacija DNA iz prikupljenih uzorka. Promjene u temperaturi mora kao dugotrajne povišene vrijednosti tijekom ljetnih mjeseci, glavni je negativan čimbenik (uz onečišćenje mora) na bioraznolikost bentoskih organizama Jadrana.

U zaštićenim područjima živi svijet i njegova raznolikost nešto je manje ugrožen nego na drugim područjima, međutim globalno zatopljenje i anomalije u temperaturama mora ne zaobilaze niti ta područja. U zadnjih dvadesetak godina u ljetno doba događaju se masovna uginuća sesilnih vrsta u Sredozemnom moru zbog utjecaja povećane temperature mora (pozitivne temperaturne anomalije) sve do 50 metara dubine.

Nedavna istraživanja također pokazuju alarmantno stanje podmorja vezano za pojavu i praćenje invazivnih vrsta u zaštićenim područjima.

Predavanje će se održati u petak, 28. svibnja 2021. u 14 h putem platforme Zoom, OVDJE.

A OVDJE možete doznati kako se prijaviti za besplatno sudjelovanje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MASOVNA PRISUTNOST MEDUZA U JADRANSKOM MORU: Prijeti li nam invazija?
FOTO Možemo li sami uništiti naš ronilački  turizam?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.