3 min. čitanja

Stipe Čogelja: “Vrhunskim morskim sportašima treba olakšati problem s koncesijama na pomorsko dobro”

Stipe Čogelja: “Vrhunskim morskim sportašima treba olakšati problem s koncesijama na pomorsko dobro”
Foto: JK Labud Split / PR / Osobni album

SPLIT – O velikom problemu s koncesijama na pomorsko dobro kojeg imaju sportaši morskih sportova, za Morski HR je progovorio pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Propisane procedure su spore, često se dogodi da klubovi po isteku stare koncesije, rade bez koncesije do potpisa nove. Time se direktno ugrožava egzistencija tih klubova. Svi ti vrhunski svjetski klubovi su neprofitabilne udruge, koje sve svoje ulažu u sport i pomorsko dobro te nemaju dobit. Kako bi se olakšalo klubovima svakodnevno egzistiranje, pod hitno bi trebalo izvršiti izmjene zakona i omogućiti novi instrument produljenja koncesije, kaže Čogelja.

– Grad Split je poznat po sportu, te se svi volimo dičiti sa sportskim uspjesima sportaša našeg grada. Mnogobrojni gosti grada šetajući zapadnom obalom uoče imena osvajača medalja na olimpijskim igrama, te ostanu brojem osvajača medalja. Ni puno veći gradovi od Splita se ne mogu pohvaliti s tim brojem osvajača medalja. Popriličan broj tih sportaša je vezan s pomorskim dobrom, po kojemu su te ploče i postavljene na zapadnoj obali, čime se još jače simbolizira povezanost javnog prostora, kakvo je pomorsko dobro, iz kojeg su iznjedreni neki od najvećih sportaša.

Grad Split je i po tome poznat, pa na svom pomorskom dobru egzistiraju neki od najboljih hrvatskih i svjetskih sportskih kolektiva. Na obalama splitskog poluotoka se smjestilo čak sedam vrhunskih klubova u svjetskim razmjerima, a prema svojim sportskim rezultatima. Gledajući od sjevera, prema jugu to su:  Veslački klub Gusar, Plivačko-vaterpolsko društvo Mornar, Hrvatski veslački klub Mornar, Jedriličarski klub Split, Plivački vaterpolo klub Jadran, Jedriličarski klub Labud i Jedriličarski klub Mornar.

Svaki od gore navedenih klubova je smješten na pomorskom dobru, a članovi tih klubova svake godine donose medalje za Republiku Hrvatsku, te tako u potpunosti zaslužuju postavku zakona o sportu kojim je sport od posebnog interesa za našu domovinu, što je definirano odmah u prvom članku krovnog zakona.

Jednako tako, svaki od navedenih klubova egzistira više od pola stoljeća, većina 70-tak godina, a oni najdugovječniji su stogodišnjaci. Tradicija splitskog sporta je tako utkana u obale grada Splita, što daje tu snagu Splitu, koji je izašao sa sportom na svoje obale i povezavši se s morem se povezao sa cijelim sportskim svijetom.

Svi ti klubovi imaju i koncesije na pomorskom dobru, na koje se periodički javljaju, svakih 10-15 godina. Svako to javljanje na koncesiju je novi stres, prikupljanje papira, razni birokratski zahtjevi, a sve to obavljaju volonterske udruge. Jer ti klubovi egzistiraju na volonterskom radu svojih članova, te uprave klubova nisu financijski nagrađene za svoj rad. Jedino sportaši u vaterpolu primaju plaću, dok ostali sportaši koji donose razne medalje  su stipendisti, te nemaju profesionalni angažman.

Svi ti klubovi, ako žele biti u vrhu sporta moraju imati posloženu stručnu i trenersku piramidu od početnih uzrasta, do seniora.

Propisane procedure su spore, često se dogodi da klubovi po isteku stare koncesije, rade bez koncesije do potpisa nove. Time se direktno ugrožava egzistencija tih klubova. Svi ti vrhunski svjetski klubovi su neprofitabilne udruge, koje sve svoje ulažu u sport i pomorsko dobro te nemaju dobit. Kako bi se olakšalo klubovima svakodnevno egzistiranje, pod hitno bi trebalo izvršiti izmjene zakona i omogućiti novi instrument produljenja koncesije. Odnosno, omogućiti im da nastava koncesije dobiju na zahtjev uz primjereno povećanje koncesijske naknade.

S produljenjem koncesije na zahtjev bi se omogućio kontinuitet i razvoj sporta, što ti klubovi i zaslužuju svojim dugogodišnjim predanim radom i rezultatima.

Također, potrebo se snažno založiti za realizaciju Gradskog projekta Poljud, čijom bi se realizacijom ma morskom dijelu obhvara dobili dodatni prijeko potrebni komunalni vezovi za naše građane i dodatna mogućnost za razvoj sporta – ističe pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stipe Čogelja za Morski HR: “Broj prijava za devastacije pomorskog dobra porastao 22 puta, drski pojedinci koriste rupe u zakonu!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.