2 min. čitanja

STROGO ZAŠTIĆENI PAS VOLONJA – Stručnjak: “Ključ zaštite je u edukaciji i prijavljivanju svakog ulova”

STROGO ZAŠTIĆENI PAS VOLONJA – Stručnjak: “Ključ zaštite je u edukaciji i prijavljivanju svakog ulova”
Foto: Wikimedia

Morskog psa volonju, odnosno Hexanchus griseus obično nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, prema kojem je nalaznik dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

Da je važna edukacija i pri slučajnom ulovu, kazuje autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković, na stranici posvećenoj upravo Morskim psima i ražama Jadranskog mora.

– Ovo je slika koju sam dobio, radi se o strogo zaštićenom Hexanchus griseus – pas volonja, koji je ulovljen u koči nedavno. Sliku sam prilagodio za objavu (uz dogovor s ribarima) da se ne vidi više detalja. Bitno je da uđe u statistiku.

Ova grupa prije svega služi za edukaciju i razumijevanje problematike, a osuđivati treba tek ako se vidi namjera ubijanja. Morski psi će biti prilov, to je neizbježno, ono što treba učiniti je educirati svih o potrebi zaštite i načinu kako se ona provodi.

Prije svega od najveće važnosti za dobrobit morskog psa je ne držati ga dugo van mora, svaka sekunda je važna. Nije moguće ga brzo pustiti u svim situacijama, nekad se zapetlja, nekad se radi o teškoj vrsti koju se ne može brzo dignuti i vratiti u more, imamo primjera kada ribari ulažu veliki napor da bi to učinili i to je za svaku pohvalu bez obzira na ishod.

Kroz umjerene, pa i osuđujuće komentare ali usmjerene prema hipotetskom počinitelju ili onome koji namjerno ubija morskog psa može se educirati ljude, i o prirodi i o prihvatljivim etičkim normama društva. Prema osobama koje nisu dovoljno upoznati s temom svaki napad je pogrešan.

Svaka “veća” vrsta bi trebala biti zaštićena, čak i ako zakonski to nije. Problemi koje imaju sa svojim sporim rastom i malim brojem potomaka su primjenjivi na svaku vrstu. Ako neke vrste ima brojčano više u moru, to ne znači da jedan primjerak te vrste nema važnu ulogu za održavanje zdravog ekosustava, kao i primjerak one vrste koje ima vrlo malo.

Ono što bi trebalo najviše komunicirati je potreba prijavljivanja svakog ulova, radilo se o zaštićenoj vrsti koja se slučajno ubila ili onoj koja je puštena i preživjela. Takvi podaci su važni stručnjacima koji s njima znaju ispravno baratati. Što više podataka se prikupi to smo bliži istini, a od istine ne smijemo bježati. Samo potpuna slika stanja može donijeti ispravne mjere i boljitak svih dionika mora, i zato nitko ne bi trebao imati strah od prijavljivanja ulova – poručuje Ugarković u objavi.

Meso može biti smrtno otrovno

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa. Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – kazao je za Morski HR na ovu temu i renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod Krka ulovili morskog psa pa ga bacili jer se “teško reže” – Stručnjak: “Radi se o strogo zaštićenoj vrsti!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.