2 min. čitanja

Kampanji Boranka nagrada “Europski građanin”

Kampanji Boranka nagrada “Europski građanin”
Foto: Boris Kačan / Morski HR

Dalmacija se polako oporavlja od katastrofalnih požara koji su 2017. godine poharali gotovo svaki kutak te regije, nanijevši ogromnu štetu. Za brže ozelenjavanje opožarenih područja zaslužni su izviđači kroz akciju Boranka, koja je zbog svog doprinosa u pošumljavanju Dalmacije dobila nagradu “Europski građanin” za 2020. godinu.

Kombinacija visokih temperatura, nedostatak kiše i ljudska zloća zaslužni su za jednu od najgorih godina u povijesti Dalmacije. Tog je ljeta autocesta A1 na nekim dijelovima izgledala kao ratište, a vatrena stihija u jednom je trenutku došla i nadomak Splita. Gasitelji su se danima borili s vatrenim zidom, koji je na svu sreću zaustavljen bez žrtava.

Prema podacima koje je u listopadu 2017. objavilo Vatrogasno operativno središte Državne službe za zaštitu i spašavanje, od 1. siječnja do 30. rujna 2017. godine zabilježeno je 6.230 požara (54,44% više u odnosu na cjelogodišnji prosjek prethodnih 11 godina) u kojima je izgorjelo 100.767 hektara raslinja (277,54% više u odnosu na cjelogodišnji višegodišnji prosjek), što je znatno povećanje u odnosu na sve prethodne požarne sezone. Najteže su stradale Šibensko-kninska, Zadarska i Splitsko-dalmatinska županija.

Kako bi vratili zeleni izgled opožarenoj Dalmaciji, Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je 2018. godine akciju Boranka, u kojoj je do danas sudjelovalo više od 7.000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85.000 novih stabala. Boranka je time postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Europski parlament jednom godišnje nagradom Europski građanin odaje priznanje pojedincima i organizacijama koje potiču druge na pozitivnu promjenu. Svečanost dodjele nagrade Savezu izviđača Hrvatske održana je u zagrebačkom Botaničkom vrtu.

– Ove godine, prvi put, hrvatski dobitnik nagrade je ekološka inicijativa. Boranka pokriva čak tri područja unutar europskog zelenog plana: promovira biološku raznolikost i štiti naš osjetljivi ekosustav, uklanja i umanjuje onečišćenja te pomaže politici klimatske neutralnosti. Cilj europskog zelenog plana je da do 2050. godine Europska unija postane klimatski neutralna, a napori poput ove prekrasne kampanje pomažu nam da što prije dođemo do tog cilja“ – istaknula je voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Nagradu su u ime Saveza izviđača Hrvatske primili predsjednica Lidija Pozaić Frketić te koordinator kampanje Boranka Dan Špicer. Pozaić Frketić podsjetila je da izviđački pokret u Hrvatskoj djeluje već više od sto godina aktivno odgajajući nove generacije. „Cilj nam je da ostavimo svijet nešto boljim nego smo ga našli“, poručila je.  Dan Špicer je istaknuo kako je nagrada Europski građanin priznanje i tisućama volontera koji su „u protekle tri godine osobno došli, zaprljali ruke, posadili stabla i pomogli u ozelenjivanju Dalmacije.“  Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.