1 min. čitanja

Cijena transporta kontejnera iz Azije u Europu premašila 10 tisuća dolara

Cijena transporta kontejnera iz Azije u Europu premašila 10 tisuća dolara
Foto: Luka Ploče

Troškovi prijevoza robe u brodskim kontejnerima u Europu iz Azije po prvi put su premašili 10 tisuća dolara, što će nanijeti poprilične probleme izvoznicima iz Azije, javlja Bloomberg.

Globalni indeks konzultantske kuće Drewry, specijalizirane za pomorsku trgovinu, objavljen u četvrtak pokazao je da je cijena transporta kontejnera od Šangaja do Rotterdama porasla na 10.174 dolara, što je 3,1% više nego tjedan prije i čak 485% više nego prije godinu dana!

Indeks osam glavnih plovnih ruta porastao je za 2%, odnosno, na 6.257 američkih dolara u odnosu na tjedan dana ranije i bio je za čak 293% veći nego prije godinu dana.

U SAD-u i drugdje u svijetu, mnogi su morali platiti više od 10 tisuća američkih dolara po kontejneru, a uz to i dodatne naknade kako bi osigurali pravovremenu dostavu ili zajamčeni utovar.

Nedostaje kontejnera

Cijene prijevoza kontejnerima rastu, jer potražnja premašuje dostupnost ovih univerzalnih spremnika za transport koji nose lavovski udio u svjetskoj trgovini. Usred snažne kupnje potrošača i obnavljanja zaliha kompanija, poremećaji koji se kreću od blokade Sueskog kanala krajem ožujka do zagušenja luka velikim brojem brodova, uzrokuju kašnjenja i veće troškove brodarima, dok oceanski brodari uživaju sve veću dobit.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.