Danska šalje fregatu u Gvinejski zaljev

Foto: Wikimedia

Danska godišnje prevozi oko 1,6 milijardi dolara vrijednosti tereta. Otprilike 30-40 danskih brodova svakodnevno prolazi kroz Gvinejski zaljev.

U ožujku je danska vlada izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog sigurnosne situacije u Gvinejskom zaljevu gdje se dogodilo oko 40% svih piratskih napada, piše FleetMon

Prema Baltičkom i međunarodnom pomorskom vijeću (BIMCO), samo u 2020. godini oteto je 135 članova posade širom svijeta od čega se 95% otmica dogodilo u Gvinejskom zaljevu, prenosi Pomorac.hr.

Od početka 2021. godine zabilježeno je 38 piratskih napada širom svijeta. U odnosu na prošlu godinu, to je 9 piratskih napada manje. Činjenica da se 43% piratskih napada odvilo u Gvinejskom zaljevu prilično je zabrinjavajuća.

Kako bi se piratski napadi minimizirali, danska vlada šalje fregatu HDMS ESBERN SNARE (F342) veličine 137,6 metara klase Absalon u međunarodne vode diljem Zaljeva od studenog do ožujka.

– U takvim okolnostima nećemo stajati po strani i gledati. Moramo se boriti za pravo na neograničenu plovidbu  – izjavio je danski ministar obrane Trine Bramsen.