2 min. čitanja

Što se to gradi u krčkim lukama?

Što se to gradi u krčkim lukama?
Foto: ŽLU Krk

KRK – U sklopu redovnih aktivnosti na praćenju realizacije radova u krčkim lukama, gradilišta su obišli pročelnik Primorsko-goranske županije i predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Krk Ljudevit Krpan sa suradnicima, članovi Upravnog vijeća, te ravnatelj ŽLUK Goran Lajnert sa suradnicima.

U luci Baška, gdje se radi na EU projektu dogradnje luke, izvođač je izvijestio o trenutnom stanju te je utvrđeno da izgradnja ide sukladno utvrđenoj dinamici. U tijeku su radovi na glavnom lukobranu gdje je nasipano je cca 13.000 kubika materijala. Nakon nasipavanja i poravnanja slijedi montaža oplate i betoniranje konstrukcije primarnog lukobrana. Što se tiče rokova, velika većina radova bit će završena do početka turističke sezone 2022. godine, a podsjetimo, ugovoreni rok za završetak projekta je jesen 2023.

Ono što će najviše zanimati mještane i turističke djelatnike, radovi se neće izvoditi za vrijeme trajanja glavne turističke sezone. Županijskoj lučkoj upravi Krk je u interesu osigurati što kvalitetniju turističku sezonu te će tome podrediti dinamiku izvođenja  svih radova što je s odobravanjem pozdravio i prisutni načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Foto: ŽLU Krk

U gradu Krku, gdje se obilasku pridružio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić,  završeni su radovi na sanaciji Velog mula. Slijedi tehnički pregled izvedenog zahvata u prostoru, te izdavanje uporabne dozvole nakon čega će sanirani mul biti i službeno u uporabi.

Podsjetimo, uslijed utjecaja olujnog juga u prosincu 2020.godine,  urušio se dio podmorskog i nadmorskog dijela istočne obalne konstrukcije Velog mula. Radovi započeti u ožujku završeni su u ugovorenom roku.

Radovi na rekonstrukciji popločenja partera Ribarskog gata odvijaju se u planiranim rokovima, a nakon otkrića arheologa i nalaza ostatka stare srednjovjekovne rive, taj dio mula je konzerviran kao arheološko nalazište. Izveden je energetski kanal unutar kojeg je smještena sva komunalna infrastruktura, vodoopskrbni i elektroopskrbni priključci za opskrbu brodica i izvedena je ugradnja hidrantskog voda. Započelo se s opločenjem površine gata dijelom novim kamenom, dok će se u dijelu koristiti stari kameni materijal.

Foto: ŽLU Krk

Do početka glavne turističke sezone završit će svi radovi koji zahtijevaju mehanizaciju, a nastavit će se, i tijekom sezone, popločavanje partera novim kamenom i uz maksimalno korištenje starog kamenog materijala.

Sve naprijed navedeno govori i o ulozi Primorske-goranske županije kao osnivača ŽLUK koja se pokazala u punom obimu kroz doprinos županijskih tijela koja u suradnji i koordinaciji sa djelatnicima ŽLUK doprinose u pripremi ishođenju sredstava za investicijske projekte financirane iz fondova EU kao potom i samog praćenja dinamike izvođenja pojedinih projekata ŽLUK, a sve u zajedničkom cilju unaprjeđenja kvalitete lučke podgradnje i nadgradnje te time podizanja kvalitete i olakšavanja života otočnom stanovništvu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.