3 min. čitanja

EKO AKCIJA POLJUD Ispod palme otpad iz mora raste

EKO AKCIJA POLJUD Ispod palme otpad iz mora raste
Foto: UPA Rostrum Split

SPLIT – Na žalost, ovo je slika grupiranja otpada uklonjenog iz podmorja splitske lučice Mornar zajedničkim snagama UPA Rostrum Split i PVD Mornar VK Mornar Brodospas, Plivački klub Mornar.

– Nakon brojnih dogovora, priprema, dočekali smo i popuštanje mjera te više od 30-ak ronioca, a isto toliko vaterpolista i plivača nedjeljno jutro je napravilo itekako dobar “trening” – poručuju organizatori.

Foto: UPA Rostrum Split

– Nimalo jednostavna akcija, na mjestima dubina mulja je prelazila dubinu mora, a sve to isprepleteno konopima i nakon uklanjanja bilo kakvog otpada mračno oblak nadvio bi se nad roniocem.

Ali to nas nije spriječilo, da vreću po vreću, gumu po gumu, malo po malo skupimo i više nego respektabilnu hrpu koja svima izmami osmjeh na lice.

Foto: UPA Rostrum Split

U gotovo 3 sata koliko je trajala akcija, uklonjeno je više od 250 vreća raznovrsnog otpada, uglavnom je prevladavala ambalaža ali našlo se tu i igračaka za pase, brodske opreme, akumulatora, metalnih bačvi, krovova, ceradi… ali to nije sve… 40-ak guma, starih vrša, bojlera, pajeta, građevinskog otpada, kašeta… na žalost nema čega nije bilo…

Foto: UPA Rostrum Split

A tek osjećaj umora ali i zadovoljstva, kad se pogleda uklonjeni otpad, nitko ne može ostati ravnodušan bilo da se radi o roniocu, pomoći s kopna ili slučajnom prolazniku…

Foto: UPA Rostrum Split

Nakon svega ostaje nam da se zapitamo: Što velika metalna bačva, i brojna ambalaža radi na dnu bazena? Da li je stvarno potrebno prerezanu bocu baciti u more, ili važ boje zajedno sa pinelom? Zašto u lučicama uvijek nailazimo na gotovo identičan sastav otpada?

Foto: UPA Rostrum Split

Što građevinski otpad radi u plićaku lučice? a bolje da ne pričamo na što sve smo naletjeli… Na sva ova pitanja odgovore prvo pronađimo u sebi, i nadati se da jednog dana neće biti potrebe za ovakvim akcijama, nego ćemo “samo” uživat u ljepotama mora…

Foto: UPA Rostrum Split

Ipak, uz sav trud otpada je ostalo za barem još jednu akciju, ideje postoje a tada boja majica bi trebala biti par nijansi tamnija, da se mulj bolje kamuflira.

Foto: UPA Rostrum Split

Pohvale svim sudionicima akcije, a ovim putem se zahvaljujemo i mesnicama Miletić na okrijepi za sudionike, te Čistoći Split na zbrinjavanju otpada koji je kao i do sada bio pripremljen na nekoliko hrpa ovisno o sastavu samog otpada – kažu iz UPA Rostrum.

Foto: UPA Rostrum Split

Kako im je bilo i što su sve izvadili, pogledajte u albumu OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.