1 min. čitanja

POČELO IZDAVANJE COVID-PUTOVNICA: Možete je zatražiti i online

POČELO IZDAVANJE COVID-PUTOVNICA: Možete je zatražiti i online
Foto: Screenshot

Od današnjeg dana se u Hrvatskoj izdaju covid-putovnice koje bi građanima koji ih posjeduju trebale olakšati kretanje prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice, donijela je Vlada na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak, piše Index.hr.

Osim prilikom prelaska granica, covid-putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva, a građani je mogu zatražiti online putem portala eGrađani ili osobno u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde. Građani koji su primili samo jednu dozu cjepiva koje se prima u dvije doze također mogu izvaditi potvrdu, no pritom valja znati da većina zemalja EU-a kao uvjet za ulazak na njihov teritorij zahtijeva primljene dvije doze cjepiva i određeni protok vremena nakon primitka dvije doze.

Potvrda se može pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.