2 min. čitanja

POKRENUTA PLATFORMA SIGURNA OKUPLJANJA: Obavezno je prijaviti sva događanja sa više od 100 posjetitelja

POKRENUTA PLATFORMA SIGURNA OKUPLJANJA:  Obavezno je prijaviti sva događanja sa više od 100 posjetitelja
Foto: Jakša Kuzmičić

Od danas je dostupna platforma Sigurna okupljanja, koja omogućava sigurniju organizaciju i posjećivanje prvo kulturnih, a zatim i ostalih vrsta događanja, a  može se naći na  linku  okupljanja.hr.

Platforma je uključena u preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom održavanja profesionalnih i amaterskih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, a organizatori ovakvih vrsta okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 posjetitelja obvezni su od 1. lipnja dostaviti obavijest o održavanju okupljanja putem sustava okupljanja.hr.

Time je platforma postala službeni evidencijski alat kojim će se u predstojećem razdoblju registrirati kulturne manifestacije, a u kasnijoj fazi i druga događanja.

Cilj platforme je podići povjerenje posjetitelja u sigurnost događanja i tako ih u velikom broju vratiti na masovne manifestacije, što je posebno važno za organizatore događanja kao jednu od industrija koju je pandemija najteže pogodila.

Riječ je o platformi koja će organizatorima služiti i kao centralni edukativni i informacijski alat za organizaciju događanja, budući da se na jednom mjestu mogu pronaći sve odluke Stožera civilne zaštite RH relevantne za industriju, preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mjere pomoći i modeli financiranja nadležnih ministarstava.

Središnji dio platforme je algoritam pomoću kojeg organizatori mogu brzo i učinkovito provjeriti usklađenost svojih događanja s aktualnim epidemiološkim mjerama u svim fazama organizacije, od planiranja i certifikacije, preko samoprovjere do kontrole na terenu.

Osim toga, platforma omogućava brzo zaprimanje obavijesti o promjenama važećih epidemioloških mjera radi učinkovite prilagodbe događanja, a Stožeru civilne zaštite će pomoći u analizi utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku te brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a, a prilikom njezine izrade i prilagodbe konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Predstavnici struke su tijekom svibnja, kada je platforma bila dostupna u probnom radu, mogli dostaviti svoje komentare, koji su usvojeni u produkciji konačne verzije.

Platforma Sigurna okupljanja trenutno obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.), a dugoročno je cilj proširiti njezinu uporabu i na ostale vrste događanja, poput konferencija i sportskih manifestacija.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.