2 min. čitanja

UČENIČKA ZADRUGA KLESARSKE ŠKOLE U PUČIŠĆIMA: Mlade ruke klesara izrađuju spomenik boćanju u Sutivanu

UČENIČKA ZADRUGA KLESARSKE ŠKOLE U PUČIŠĆIMA: Mlade ruke klesara izrađuju spomenik boćanju u Sutivanu
Foto: Klesarska škola Pučišća

Ljeto dolazi, učenici su opet u školskim klupama a to su dobre vijesti kako za njih, tako i za roditelje izmorene online nastavom ali također i za Općinu Sutivan jer je i Klesarska škola u Pučišćima opet u punom pogonu.

Njihovi učenici doduše nisu samo u klupama nego i u klesarskoj radionici sa alatom u ruci a jedan od objekata koji se oblikuje pod njihovim macolama i dlijetima je i spomenik boćanju koji će se uskoro postaviti u Sutivanu.

Idejom podizanja spomenika želi se na primjeren način odati počast tradicijskom sportu i vještini valjanja i izbijanja boća koji je još uvijek živ i sveprisutan u našim lipim mistima. Nekada drvene, pa zatim okovane čavlima a danas željezne i od raznih legura, boće svojim zvukovima sudaranja razbijaju monotoniju toplih dalmatinskih popodneva i večeri, a uskoro će im se pridružiti i velika kamena boća, kada utihnu zvukovi kuckanja drevnih alata koji odjekuju u nedalekim Pučišćima.

Mladi budući klesari udruženi u Učeničku zadrugu Kapitel prihvatili su suradnju na ovom projektu, a nema ništa ljepšega nego kada se Bračani udruže i potpomažu jedni druge na infrastrukturnom i kulturnom razvitku otoka.

Spomenik će biti postavljen pokraj objekta sportske dvorane Sokolana u Sutivanu, izgrađene na temeljima prije I. svjetskog rata započetog ali tada nedovršenog sportskog „Sokolskog doma“. Danas je Sokolana polivalentna dvorana koja omogućuje bavljenje nizom dvoranskih sportova a u vanjskom prostoru nedavno je dobila i nadogradnju u obliku dječje malonogometne arene i Street Work Out teretane.

U neposrednoj je blizini i boćarski centar u kojem igraju rekreativci ali i članovi vrlo uspješnog Boćarskog kluba Stivan, a i novouređeno dječje igralište kao i malonogometni teren nedaleko plaže na Bunti.

U tom sportskom okruženju svoje mjesto će naći i spomenik boćanju čije se postavljanje očekuje početkom turističke sezone.

Foto: Klesarska škola Pučišća

Franjo Mlinac / M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.