UČENIČKA ZADRUGA KLESARSKE ŠKOLE U PUČIŠĆIMA: Mlade ruke klesara izrađuju spomenik boćanju u Sutivanu

Foto: Klesarska škola Pučišća

Ljeto dolazi, učenici su opet u školskim klupama a to su dobre vijesti kako za njih, tako i za roditelje izmorene online nastavom ali također i za Općinu Sutivan jer je i Klesarska škola u Pučišćima opet u punom pogonu.

Njihovi učenici doduše nisu samo u klupama nego i u klesarskoj radionici sa alatom u ruci a jedan od objekata koji se oblikuje pod njihovim macolama i dlijetima je i spomenik boćanju koji će se uskoro postaviti u Sutivanu.

Idejom podizanja spomenika želi se na primjeren način odati počast tradicijskom sportu i vještini valjanja i izbijanja boća koji je još uvijek živ i sveprisutan u našim lipim mistima. Nekada drvene, pa zatim okovane čavlima a danas željezne i od raznih legura, boće svojim zvukovima sudaranja razbijaju monotoniju toplih dalmatinskih popodneva i večeri, a uskoro će im se pridružiti i velika kamena boća, kada utihnu zvukovi kuckanja drevnih alata koji odjekuju u nedalekim Pučišćima.

Mladi budući klesari udruženi u Učeničku zadrugu Kapitel prihvatili su suradnju na ovom projektu, a nema ništa ljepšega nego kada se Bračani udruže i potpomažu jedni druge na infrastrukturnom i kulturnom razvitku otoka.

Spomenik će biti postavljen pokraj objekta sportske dvorane Sokolana u Sutivanu, izgrađene na temeljima prije I. svjetskog rata započetog ali tada nedovršenog sportskog „Sokolskog doma“. Danas je Sokolana polivalentna dvorana koja omogućuje bavljenje nizom dvoranskih sportova a u vanjskom prostoru nedavno je dobila i nadogradnju u obliku dječje malonogometne arene i Street Work Out teretane.

U neposrednoj je blizini i boćarski centar u kojem igraju rekreativci ali i članovi vrlo uspješnog Boćarskog kluba Stivan, a i novouređeno dječje igralište kao i malonogometni teren nedaleko plaže na Bunti.

U tom sportskom okruženju svoje mjesto će naći i spomenik boćanju čije se postavljanje očekuje početkom turističke sezone.