2 min. čitanja

KREPAT MA NE MOLAT: Ni virus neće zaustaviti ovogodišnju Fiumanku!

KREPAT MA NE MOLAT:  Ni virus neće zaustaviti ovogodišnju Fiumanku!
Photo: Fiumanka PR

Pandemiji usprkos, s puno jedriličarskog žara, volje i ljubavi i ove će godine po 22. put biti održana tradicionalna riječka regata Fiumanka, jedan od najmasovnijih regata na našem dijelu Jadrana, a po dobrom starom običaju slijede je i brojna kulturna i humanitarna događanja.

Epidemiološkoj situaciji prilagođena velika Fiumanka i medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja u 12 sati. Kao i svih dosadašnjih godina Fiumanka je u potpunosti besplatna za sve sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade kao i besplatan vez u riječkoj luci.

Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate radioupravljanih jedrilica  Jako mala Fiumanka koja će se održati 5. lipnja na Platku sa startom u 10 sati. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ „Sport za sve“.

Dani od 5. do 11. lipnja bogati su kulturnim i humanitarnim događanjima, poslovnim sastancima, različčitim radionicama za sve uzraste i koncertima.

Jedriličarski dio ovog riječkog festivala brodova počinje u petak 11. lipnja, kada će zajedriti sudionici poslovnog sastanka Business Woom Day. Organizator Business Woom regate je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba.

U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica Fiumanke dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade HV  zavladati kreativci i glazbenici.

Na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u 21 sat predviđen je besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.

U subotu 12. lipnja slijedi najvažniji događaj: zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija.

Foto: PR

Obistine li se najave i potvrde pristigle prijave, ovogodišnja bi Fiumanka mogla biti posebno zanimljiva u klasi maxi, među konkurentima za titulu najbržeg broda regate.

Prošlogodišnji slavljenik slovenski EWOL ove godine na žalost neće doći braniti naslov, a za titulu najbržeg borit će se jedrilica istog tipa kao EWOL, 28-metarski Portopiccolo Prosecco Doc  iz Italije sa skiperom Claudiom Demartisom, pobjednik prošlogodišnjeg Venezia Maxi Chalenga.

Dolazak je najavila i 24-metarska Maxi Jena, ove godine s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore, pobjednikom posljednje Barcolane. Na Fiumanku prvi puta dolazi i slovenski CleanSport One, “nabrijani” VOR 60 sa skiperom Jurom Orelom.

Riječke boje branit će Rajko Kujundžić s Molo longom i Željko Perović s Shiningom, sedmerostrukim pobjednikom Fiumanke. Atraktivne jurilice zasigurno će privlačiti pažnju mnogih, a bit će privezane na novim vezovima na čelu Adamićevog gata!

Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.

U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru jedrit će winsurfovi, a u nedjelju će se održati i 1. SUP Fiumanka te humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. U subotu i nedjelju građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se Marotti Windsurf Centar i veslači Veslačkog kluba Jadran.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.