2 min. čitanja

Pomorski fakultet iz Rijeke u projektu razvoja aplikacija za rezervaciju vezova i pametne mobilnosti

Pomorski fakultet iz Rijeke u projektu razvoja aplikacija za rezervaciju vezova i pametne mobilnosti
Foto: PFRI

RIJEKA – Pomorski fakultet u Rijeci jedan je od projektnih partnera na projektu FRAMESPORT (“FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs”). Projekt razrađuje i testirat će inovativna rješenja za razna interesna područja malih luka, bazirajući se i na najboljim nacionalnim i internacionalnim praksama (tzv. best practice) i promovirajući kontinuiranu suradnju s relevantnim lokalnim i nacionalnim dionicima, kako bi se identificirale prioritetne teme za razvoj jedne sveobuhvatne strategije.

U tom smislu, realizacija informacijsko-komunikacijske (IKT) platforme, koja će prikupljati i sistematizirati podatke o manjim lukama na ovom području, jedan je od glavnih ciljeva projekta, kao i polazišna točka neophodna za daljnji razvoj. Projektom se želi stvoriti strateški okvir koji će pružiti novi impuls manjim pomorskim čvorištima duž jadranskih obala i time obnoviti njihov značaj kao ekonomskih pokretača uključenih teritorija.

Pomorski fakultet aktivno sudjeluje u svim projektnim aktivnostima koje između staloga uključuju: komunikacijsku strategiju, sastanke projektnih partnera, rad Upravljačkog odbora, kreiranje Web portala projekta, kreiranje pilot projekata, itd.

Projekt je u drugoj fazi provedbe koja uključuje pokretanje konstruktivnog dijaloga s dionicima različitih područja i sveobuhvatno prikupljanje podataka, uključujući informacije o uslugama i infrastrukturi luka lokalnog i županijskog značaja u programskom području.

Prikupit će se detaljni podaci o lukama za definiranje strateškog okvira kojeg FRAMESPORT projekt ima za cilj. Također, istražit će se više aspekata jadranskih luka lokalnog i županijskog značaja: od dimenzija i tehničkih karakteristika luka, krajnjih korisnika i osnovnih usluga koje im se nude, sve do detaljne analize akcija koje luke poduzimaju u svrhu smanjenja negativnog utjecaja na okoliš.

Prikupljeni podaci sačinjavat će cjelovitu i ažuriranu bazu podataka o lukama lokalnog i županijskog značaja na Jadranu i njihovim uslugama, a sve s ciljem vidljivosti samih luka, njihovih područja i zainteresiranih gospodarskih subjekata, kao i korisnika objekata (posjetitelja, nautičara itd.).

Razvoj pilot-projekata koje su osmislili pojedini projektni partneri također je u punom jeku. Pilot aktivnosti uključuju inicijative povezane s makro-temama: od stvaranja IKT aplikacija i srodnih usluga do prostornog planiranja, zaštite okoliša (znak zaštite okoliša EU) i razvoja poslovnih potencijala luka lokalnog i županijskog značaja, održivoj povezanosti luka s okolicom (pametna mobilnost-Smart Mobility), počevši od analize primjera dobre prakse na međunarodnoj razini.

Vodeći partner CORILA iz Italije predstavlja FRAMESPORT projekt na Nautičkom sajmu Venecija 2021 (29. svibnja – 6. lipnja 2021.). Prezentacija projekta održava se u sklopu webinara u subotu, 5. lipnja 2021., u 15:00 sati, na temu „Luke lokalnog i županijskog značaja kao pokretači društveno-ekonomskog razvoja jadranske obale: izazovi i mogućnosti“, što predstavlja priliku za povezivanje i pokretanje međusobne suradnje aktera u nautičkom sektoru, kao strateškog elementa njegova razvoja.

Adrijana Agatić

PROČITAJTE JOŠ:

Što nam donosi pilot projekt prekogranične suradnje hrvatskih i talijanskih lokalnih luka?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.