1 min. čitanja

MORSKA SLUZ PRIJETI: Pojavila se u Turskoj, hoće li stići i do Jadrana?

MORSKA SLUZ PRIJETI: Pojavila se u Turskoj, hoće li stići i do Jadrana?
Foto: Screenshot/Youtube

Gusti, sluzavi sloj koji se pojavio na površini Mramornog mora u Turskoj, a koji se naziva i morska sluz, predstavlja sve veću prijetnju morskom životu i ribarskoj industriji.

Znanstvenici tvrde da su klimatske promjene i zagađenje pridonijeli širenju organske tvari, poznate i kao morska sluz, koja se prvi put pojavila 2007. godine, a  sadrži široki spektar mikroorganizama i može procvjetati kada kanalizacija bogata hranjivim tvarima uđe u more, piše Reuters, a prenosi Jutarnji list.

Snimke dronom iznad Mramornog mora u blizini Istanbula prikazuje trajekte i teretnjake kako plove morem prekrivenim viskoznom, sivkastom supstancom koja može uništiti morski život.

– Problemi Mramornog mora su rezultat ljudskog faktora. Ovo je rezultat kućnog otpada i zagađenja – rekao je filmaš Tahsin Ceylan koji je snimio dokumentarac o utjecaju morske sluzi na morski život.

– Jedino što možete učiniti je da ne bacate svoj otpad u more. Mislim da priroda ovo ne zaslužuje – tvrdi Celyan.

Stručnjaci su širenje morske sluzi povezali s visokim temperaturama mora koje su rezultat klimatskih promjena ali i ispuštanja nefiltrirane kanalizacije u more.

Ministar zaštite okoliša Murat Kurum rekao je da je morska sluz ozbiljan problem te da ekipa od 300 članova procjenjuje i analizira desetke punktova u Mramornom moru kao i postrojenja za pročišćavanje vode i izvore zagađenja.

Rekao je da će u petak sve zainteresirane strane imati sastanak te će objaviti akcijski plan za zaštitu mora.

Hidrobiolog Levent Artuz upozorio je da će se takvi ekološki problemi i dalje događati ako se ne promijeni ponašanje ljudi.

– Sve dok nastavljamo s tom praksom, nema puno smisla očekivati drugačije rezultate. I dalje ćemo se susretati s ovakvim katastrofama – rekao je istaknuvši da se zadnjih godina pojačano ispušta kanalizacija u more.

Mramorno more je unutrašnje more između Europe i Azije. Preko Dardanela je povezano sa Egejskim morem, kao i Bosporom sa Crnim morem.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.