3 min. čitanja

POSVE DRUGAČIJA POLICIJSKA PRIČA: Policajka Radmila nesebično pomaže djeci s poteškoćama u razvoju

POSVE DRUGAČIJA POLICIJSKA PRIČA: Policajka Radmila nesebično pomaže djeci s poteškoćama u razvoju
Foto: MUP

Da uloga policije u zajednici ne mora biti samo represivna, a policajci osobe od kojih treba zazirati i držati se podalje svjedoči i primjer labinske policajke Radmile Pekas koja aktivno djeluje u radu udruge „Krilo Labina“.

Udruga okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju, a Radmila Pekas pridružila im se prošle godine odmah po osnivanju.

Pekas je u policiji već 28 godina, prvo u labinskoj policijskoj postaji u pozorničko-patrolnoj ophodnji, a posljednjih 20-ak godina obavlja poslove vezane uz sigurnost i preventivu u cestovnom prometu.

– Nije to nimalo lagan posao. Kroz godine čovjek vidi svašta. Prođe ono lijepo i ono ružno, no bez obzira na sve, nastojim svoj posao obavljati najbolje što mogu i pomoći ljudima koliko god mogu. Kao prometni preventivac, najviše volim rad s djecom, odnosno predavanja o sigurnosti u prometu polaznicima dječjih vrtića i škola. Od tuda je nekako krenula i moja priča s volontiranjem – objasnila je Radmila.

Naime, svake godine  u okviru akcije ”Poštujte naše znakove”, uz edukaciju prvašića o sigurnom sudjelovanju u prometu, labinski policajci obavezno posjete i Centar ”Liče Faraguna” Labin, odgojno-obrazovnu ustanovu za djecu s teškoćama u razvoju.

Korisnici centra ujedno su i rado viđeni gosti u policijskoj postaji tako da se tijekom godina razvilo jedno posebno prijateljstvo, kako s djecom, tako i s njihovim roditeljima.

Prošle godine majke djece odlučile su osnovati udrugu ”Krilo Labina” koja nastoji poboljšati život djece s teškoćama u razvoju, pogotovo one s najtežim dijagnozama. Pokrenule su ljetnu radionicu kako bi djeca bila manje usamljena, a nakon toga otvorile su i antikvarijat kako bi prikupile novac za svoj krajnji cilj – izgradnju dnevnog centra i stambene zajednice za djecu s poteškoćama u razvoju.

Labinske majke namjeravaju svojoj djeci izgraditi drugi dom, u kojem će biti smješteni kada roditelji onemoćaju i vše ne budu u mogućnosti brinuti o njima.

Sudbina djece s najtežim teškoćama u razvoju, koji traže stalnu brigu i njegu i u potpunosti ovise o svojim roditeljima, duboko je ganula policijsku službenicu Radmilu Pekas koja se odmah prijavila na poziv Udruge ”Krilo Labina” u kojem su tražili volontere za ljetnu radionicu.

Iako bez iskustva u radu s djecom s teškoćama u razvoju, javila se udruzi. – ‘Taj prvi dan gotovo sam umrla od straha. Pitala sam se hoću li ja to moći i kako ću se povezati s djetetom o kojem ću brinuti, bojala sam se da ne napravim više štete nego koristi.

Foto: MUP

Moje strahove odmah je otjerala predsjednica udruge Vesna Ferluga Antić. Predstavila mi je svoju kći Miju, rekla da voli priče o životinjama, posebno macama i psićima, a voli i kada joj netko priča o svojoj obitelji. Dala mi je knjigu koju su čitale o jednom nestašnom psiću i tako je krenulo.

Mija me pogledala svojim velikim očima i sramežljivo se nasmiješila. Smjestile smo se na klupicu u hladu i počela sam čitati. Svako malo sjetila bih se neke zgode mojih kućnih ljubimaca i ispričala bih to Miji, a kako je njezin smjeh bio sve glasniji, tako je i moj strah popuštao – jednostavno je svoje iskustvo ispričala policijska službenica.

Ljetna radionica održavala se dva puta tjedno te su volonteri provodili po dva sata s djecom, i to tako da je svaki volonter brinuo o jednom djetetu. Šetali, su, čitali, pjevali, slagali kocke i puzzle, igrali društvene igre.

Ljeto je prošlo, a s njim je završila i ljetna radionica. Nažalost, zbog situacije s virusom COVID-19, nije bilo moguće organizirati zimsku radionicu, no volonteri su nastavili svoj rad u antikvarijatu ”Krilo Labina” koji kroz prodaju knjiga nastoji prikupiti novac za izgradnju doma.

Budući da od malih nogu voli knjige, Radmili rad u antikvarijatu predstavlja poseban užitak. – Ako ste i sami ljubitelj dobre knjige ili tražite poklon za nekoga, pogledajte Facebook stranicu antikvarijata udruge ili svratite do antikvarijata na adresi Mate Blažine 1, Labin.

Ukoliko pak kod kuće imate knjige koje vam više nisu potrebne i samo vam zauzimaju prostor, možete ih darovati antikvarijatu i tako pomoći radu udruge – pozvala je Radmila Pekas potencijalne donatore da se pridruže akciji i tako pomognu izgradnju doma za labinsku djecu s poteškoćama u razvoju.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.