Fiumanki se vraća međunarodna dimenzija, sve jača konkurencija među najvećima

Foto: Promo / Fiumanka

RIJEKA – U Rijeci će se od 5. do 13. lipnja 2021. godine održavati 22. Fiumanka, međunarodno jedriličarsko događanje s bogatim pratećim programom.  22. tradicionalna regata krstaša Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade i besplatan vez u riječkoj luci. 

Da je Fiumanka više od regate, to će dokazati i ove godine s bogatim pratećim programom na moru i kopnu. Događaj je to koji Riječani i njihovi gosti očekuju čitave godine, kada se Kvarner zabijeli stotinama jedara i koji drugog vikenda u lipnju, u čast zaštitnika grada Rijeke svojim jedrima ogrne različite druge programe.

Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate modela Jako mala Fiumanka za klasu Dragon, koja će se održati 5. lipnja na jezeru omiljenog riječkog skijališta Platak uz nastup nekih od najuspješnijih sudionika dosadašnjih „velikih“ Fiumanki. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ „Sport za sve“.

Istog dana u Kostreni će se održavati likovni susret humanitarnog karaktera Ex tempore u organizaciji Udruge Projekt +/-60, uz potporu Turističke zajednice općine Kostrena i udruge Veli pinel.  Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša KPA Kostrena održat će 27. izdanje ekološke akcije Eko Kostrena kojoj će se pridružiti i Centar kulture Kostrena donacijom bio kugli s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje mora.

Budu li to epidemiološke prilike dopustile, u četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina Udruga Projekt +/-60, organizirat će donacijsku aukciju slika nastalih prethodnog vikenda u Kostreni uz zabavni program pod nazivom „Platno, kist, rock i twist“, u kojem će nastupiti udruge LP rock, Projekt bend i La bamba. Sredstva se prikupljaju za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.

Osim jedrenja i zabave, Fiumanka je posljednjih godina postala mjesto susreta i dijaloga o važnim temama poput održivosti i očuvanja prirodnih resursa, posebno našeg mora. U petak 11. lipnja, kao dio Fiumanke održat će se Business Woom Day, poslovno događanje u hibridnom formatu na kojem će se unatoč epidemiološkim okolnostima zahvaljujući novim tehnologijama razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini. Business Woom Day posvećen je energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije i dio je Europskog zelenog tjedna i 10. energetske konferencije otoka Krka. Mjesto održavanja panela je Botel Marina dok će sudionici u popodnevnim satima zajedriti na prvoj Business Woom regati. Organizator događaja je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba koja je prepoznala značaj i potencijal Fiumanke.

Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda „Kašetica primorsko-goranska“, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica omiljene riječke regate dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade  zavladati kreativci i glazbenici. U neposrednoj blizini, na Trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Vina Kvarnera. U centralnom dijelu luke, na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u večernjim satima održat će se besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.

U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike (ne plaća se startnina), uz tradicionalne majice i besplatan vez u riječkoj luci za sve posade.

Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.

U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru održat će se prezentacija windsurfa i Electro Foil-a u organizaciji Marotti Windsurf Centra, a u nedjelju će zajedriti i 1. SUP Fiumanka u organizaciji VOP Sup Teama kao i već tradicionalen humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. Građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se i veslači Veslačkog kluba Jadran.

Unatoč svim izazovima organizacije u neizvjesnosti koju donosi korona, uspješno se nastavlja lijepa riječka priča pod jedrima.

Foto: Promo / Fiumanka

Klasa Maxi – Posebna atrakcija za titulu najbržeg broda regate

Obistine li se najave i potvrde pristigle prijave, ovogodišnja bi 22. Fiumanka mogla biti posebno zanimljiva u klasi maxi, među konkurentima za titulu najbržeg broda regate.

Prošlogodišnji slavljenik slovenski EWOL ove godine na žalost neće doći braniti naslov, a za titulu najbržeg borit će se jedrilica istog tipa, 28-metarski Portopiccolo Prosecco Doc  iz Italije sa skiperom Claudiom Demartisom, pobjednik prošlogodišnjeg Venezia Maxi Chalenga. Dolazak je najavila i 24-metarska Maxi Jena, ove godine s novim vlasnikom i skiperom Milošom Radonjićem iz Crne Gore, prošlogodišnjim pobjednikom Barcolane. Na Fiumanku prvi puta dolazi i slovenski CleanSport One, “nabrijani” VOR 60 sa skiperom Jurom Orelom. Dolazak spominje i slovenski TP 52 dok će riječke boje braniti Rajko Kujundžić s Molo longom i Željko Perović s Shiningom, sedmerostrukim pobjednikom Fiumanke. Atraktivne jurilice privlačit će pažnju mnogih, a bit će privezane na Adamićevom gatu.

Takve najave i vraćanje međunarodne dimenzije riječkoj regati posebno raduju predsjednika organizacijskog tima Davora Perovića:

– Ono na što je korona najviše utjecala bila je upravo međunarodna dimenzija Fiumanke. Raduju me najave dolazaka brodova iz čitave regije jer je to znak normaliziranja situacije, više od toga je li riječ o velikim ili malim brodovima jer se do starta regate zapravo nikad ne zna tko ću istinu i sudjelovati. Tako je to s Fiumankom. Čim ne postoji nikakva financijska  obaveza, puno je lakše promijeniti odluku u zadnji čas, pogotovo prethodi li regati loše vrijeme. Ipak ove atraktivne jurilice Fiumanki daju dodatnu sportsku dimenziju i značaj. Volio bih kada bi nas vrijeme poslužilo da imamo lijepu regatu na kojoj ćemo uživati u jedrenju i druženju na moru rekao je Perović koji vjeruje da će se i privremeno reducirana medijska regata već slijedeće godine vratiti na svoju europsku razinu.

Od aktivnosti povezanih s morem dodatno će biti zanimljivo predstavljanje Veslačkog kluba Jadran na Korzu na dan Fiumanke, a u nedjelju će veslači imati promotivnu regatu. Na Fiumanki će i ove godine na svojoj ruti jedriti i daske, a u nedjelju 13. lipnja održat će se 1. SUP Fiumanka i Rotary regata.

Vikend uoči Fiumanke na Platku se održava regata radioupravljanih jedrilica Jako mala Fiumanka na kojoj će sudjelovati i prošlogodišnji pobjednik Gašper Vinčec koji će tom prilikom organizatorima vratiti veliki prijelazni pehar Fiumanke.

Čak je i Jako mala Fiumanka dobila svoju još manju inačicu – papirnatu Fiumanku, koju će i ove godine izraditi vrijedne ručice riječkih osnovnoškolaca i koja će u petak 11. lipnja zaploviti Trgom 128. brigade HV. Istog dana u popodnevnim satima zajedriti će promotivna regata sudionika 1.  Business Woom Daya.

D.G.