Na pazaru otkrivena spomen ploča za žrtve zračnih bombardiranja Splita

Foto: Grad Split

SPLIT – Na pročelju samostana sv. Dominika jučer je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na 227 nevinih građana koji su poginuli na splitskom pazaru tijekom anglo-američkog bombardiranja davnog 3. lipnja 1944. godine.

Blagoslov ploče dali su prior samostana sv. Dominika Kristian Raič i katedralni župnik splitske prvostolnice Ante Mateljan. Ploča komemorira i sve one nevine koji su pod bombama zračnih napada na grad pod Marjanom smrtno stradali i bili ranjeni u razdoblju od rujna 1943. do listopada 1944. godine, stoji u objavi na službenim stranicama Grada Splita.

Foto: Wikipedia

Zračno bombardiranje Splita od strane savezničkih snaga trajalo je od rujna 1943. do kraja lipnja 1944. godine. Nad Splitom i okolicom bilo je 1890 naleta, 640 uzbuna i 21 bombardiranje, od čega se najrazorniji napad dogodio upravo 3. lipnja 1944. godine. Ukupno je u bombardiranju Splita i okolice poginulo više od 450 ljudi, a ozlijeđeno ih je više tisuća. Uništen je veći dio grada, od čega i veliki dio kulturno-povijesnih spomenika i građevina.

Foto: Wikipedia

Saveznički zračni napad na Split najveće je razaranje grada u njegovoj 1700 godina dugoj povijesti, za koje unatoč čvrstim dokazima i zapisima, nikada nitko nije odgovarao.

 

K.B.