1 min. čitanja

Na pazaru otkrivena spomen ploča za žrtve zračnih bombardiranja Splita

Na pazaru otkrivena spomen ploča za žrtve zračnih bombardiranja Splita
Foto: Grad Split

SPLIT – Na pročelju samostana sv. Dominika jučer je otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na 227 nevinih građana koji su poginuli na splitskom pazaru tijekom anglo-američkog bombardiranja davnog 3. lipnja 1944. godine.

Blagoslov ploče dali su prior samostana sv. Dominika Kristian Raič i katedralni župnik splitske prvostolnice Ante Mateljan. Ploča komemorira i sve one nevine koji su pod bombama zračnih napada na grad pod Marjanom smrtno stradali i bili ranjeni u razdoblju od rujna 1943. do listopada 1944. godine, stoji u objavi na službenim stranicama Grada Splita.

Foto: Wikipedia

Zračno bombardiranje Splita od strane savezničkih snaga trajalo je od rujna 1943. do kraja lipnja 1944. godine. Nad Splitom i okolicom bilo je 1890 naleta, 640 uzbuna i 21 bombardiranje, od čega se najrazorniji napad dogodio upravo 3. lipnja 1944. godine. Ukupno je u bombardiranju Splita i okolice poginulo više od 450 ljudi, a ozlijeđeno ih je više tisuća. Uništen je veći dio grada, od čega i veliki dio kulturno-povijesnih spomenika i građevina.

Foto: Wikipedia

Saveznički zračni napad na Split najveće je razaranje grada u njegovoj 1700 godina dugoj povijesti, za koje unatoč čvrstim dokazima i zapisima, nikada nitko nije odgovarao.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.