Svratili do Blitvenice, pa u uvali na Kornatima napunili gumenjak smećem: “Skupljali smo, koliko je stalo”

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

BLITVENICA/KORNATI – Članovi udruge Lux Mediterraneum krenuli su ovaj vikend u jednu od svojih ekološko-istraživačkih misija Jadranom. Planirana ruta ovaj put je bila šibenski arhipelag.

Brodom Olivia Adriatica koji je u službi ekoloških i istraživačkih akcija na Jadranu, stigli su do Blitvenice, gdje ih je na rivi dočekao tamošnji svjetioničar, Ante Domazet.

No, kako ljubazni domaćin nažalost nije mogao ugostiti naše suradnike, jer zbog Covida-19 na snazi su pravila koja ograničavaju iskrcaj na lanternu i kontakte, razmjenili su tako s rive i broda pozdrave uz nadu da ćemo se uskoro opet moći neometano družiti.

Ante je tek poručio svoju želju – da se jadranski svjetionici zaštite kao kulturno blago.

Mahnuvši jednom od rijetkih preostalih ljudskih čuvara svjetla na Jadranu, Luxovci su krenuli put Kornata.

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

– Izašli smo popeti se za romantični zalazak sunca na vrh otoka, no ostali smo na plaži u uvali Levrnaka. Napunili smo čamac, skupljali smo koliko god je stalo i opet se na plaži ne primjeti, koliko toga tamo ima – kazuju nam iz udruge Lux Mediterraneum, koji  su već godinama aktivni sudionici projekta Plava vreća.

Foto: Udruga Lux Mediterraneum

Važno je svakako podići svijest svakoga od nas; od ribara, nautičara, do putnika namjernika. Smeća je previše. Nije na nama da upiremo prstom, već da ga sklonimo s mjesta gdje mu nije mjesto. Ova ekipa pravi je primjer toga kako se treba ponašati na Jadranu.

Želite li im se pridružiti u malo drugačijoj vrsti jedrenja nego što je to slučaj u klasičnom charteru, otkrivajući uz jedrenje malo poznato prirodno i povijesno naslijeđe Jadrana, javite im se na mail: info@prijatelji-mediterana.org.

Do neke nove morske priče, pozdrav njima i svjetioničaru.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Nagrada projektu „Plava vreća 2018.“, otvorene prijave za Zeleni pojas 2019.