VRTLARSKE MUDROLIJE Zašto je uz krumpir dobro posaditi i – srdelu?

Foto: Facebook

Svatko onaj tko se bavi vrtlarstvom ima neke svoje mudrolije, savjete i domaće pripravke koji im pomažu u uzgoju ukusnog, otpornog i zdravog povrća. Organska, ekološka gnojiva obično se rade od biljnih pripravaka. No i srdele su se pokazale kao odlična prihrana osiromašenog tla. 

Receptura je to koju godinama primjenjuju poljoprivrednici u Norveškoj, a sudeći prema njihovim iskustvima, krumpir koji se sadi skupa sa srdelama daje fascinantan urod, piše na Facebook stranici.

U tlo je najbolje staviti svježu srdelu koja se s vremenom razgrađuje i obogaćuje tlo brojnim nutrijentima nužnim za uspješan uzgoj brojnih povrtnica, a ne samo krumpira. Ipak srdela se pokazala kao najbolje gnojivo upravo za uzgoj krumpira, koji zahvaljujući ovoj ukusnoj plavoj ribi brže klija i daje veće prinose.

Photo: Željko Višić

No tako uzgojen i prihranjen krumpir nije jeftin s obzirom da sadrži visoku koncentraciju fosfora i folne kiseline, a i prihrana tla svježim srdelama nije jeftina za područja koja nisu uz more. U tom slučaju prihrana se može obaviti i konzerviranim srdelama. Više o toj metodi pogledajte u videu ispod teksta.