1 min. čitanja

Mislite da tuna iz konzerve koju kupujete dolazi iz Jadrana? Promislite još jednom!

Mislite da tuna iz konzerve koju kupujete dolazi iz Jadrana? Promislite još jednom!
Foto: Youtube / Screenshot

Nerijetko u reklamama za konzerviranu tunu možete vidjeti poveznice s mediteranom i našim morem i obalom, no dolazi li koja konzervirana tuna uopće iz Jadranskog mora?

Danas na policama možete naći pregršt različitih vrsta konzervirane tune – u komadu, komadićima, s povrćem, u raznim vrstama ulja ili u salamuri… i isto toliko različitih brandova.

Iako reklame za konzerviranu tunu često indiciraju da je povezana s našom obalom (iako to nikada direktno ne kažu), to je daleko od istine, piše Klik.hr.

U Jadranskom moru žive tune, no ako se količina tune u Jadranskom moru usporedi s količinom tune u bilo kojem oceanu, postane jasno zašto se tuna iz Jadrana nikada ne koristi za konzerviranje.

Kilogram prave tune iz Jadrana može doseći cijenu preko 300 kn po kilogramu i nema je smisla stavljati u konzerve. Upravo zato se većina tune uvozi iz stranih zemalja, od kojih nam je najbliža Španjolska.

Španjolska je zemlja podrijetla Ocean tune i Adriatic Queen tune, dok npr. Eva tuna ima navedenu zemlju podrijetla Tajland ili Filipine. Na pakiranjima Rio Mare tune stoji da je zemlja podrijetla Italija ili Ekvador.

Međutim, na nekim pakiranjima gore navedenih brandova tune stoji da je zemlja podrijetla Hrvatska. Ta informacija nam govori da je tuna možda samo pripremljena i zapakirana u Hrvatskoj ili bilo kojoj zemlji koja je navedena kao zemlja podrijetla.

Tuna ulovljena u Hrvatskoj, odnosno ona najskuplja tuna, zove se plavorepa tuna. Ona se najčešće izvozi u komadu u Japan, Kaliforniju i na druga tržišta koja su spremna platiti više od 300 kn za kilogram, stoga sama ekonomska logika nalaže da se nikome ne isplati tu tunu prodavati jeftinije i u konzervama. U konzerve idu prugasta, dugoperajna ili žutoperajna tuna, piše Klik.hr.

Kakvu tunu to mi jedemo, za Morski HR je pisao i naš kolumnist i profesionalni ribar, Petar Baranović, o čemu više možete pročitati OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvozimo najkvalitetniju tunu, ali kakvu mi jedemo? Evo odgovora…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.