EKO AKCIJA U TELAŠĆICI: Djelatnici parka i ronioci zajedno očistili podmorje uvale

Foto: PP Telašćica

Dugogodišnja tradicija organiziranja ekoloških akcija u Parku prirode Telašćica u suradnji s ronilačkim klubom KPA Zadar“, nastavljena je i u subotu 29. svibnja ove godine s ciljem podizanja svijesti o ugroženosti morskih ekosustava i ribljeg fonda sve većom količinom otpada.

Zahvaljujući sredstvima koja je JU PP Telašćica dobila na natječaju raspisanom od OTP banke u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za…“ i ovogodišnja akcija, iako u nešto smanjenom opsegu u odnosu na one održane prethodnih godina, uspješno je provedena.

More predstavlja jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava, a kontinuirane ekološke akcije imaju za cilj zaštitu morskih resursa kako bi se suzbila degradacija eko sustava dovodeći do očuvanja ribljeg fonda i usluge ekosustava od kojih je najvažnije ribarstvo i održivo korištenje morskih resursa.

Stručna suradnica za edukaciju PP Telašćica Josipa Grbin kazala je da dugogodišnje i kontinuirane eko akcije za cilj imaju učinkovitiju zaštitu i bolje upravljanje zaštićenim područjem.

Foto: PP telašćica

– Ova eko akcija nazvana je „Kap u moru“, a s tim nazivom želimo osvijestiti i potaknuti svakog pojedinca da i mali doprinos zaštiti prirode i okoliša, znači puno i da je svaka kap, svaki doprinos, bitan.

Otpad i velika količina otpada u okolišu utječe na sve ekosustave, pa tako i na morski. Degradacijom morskog ekosustava, utječemo i na smanjivanje ribljeg fonda, a na taj način indirektno i na sektor ribarstva, a učinkovita zaštita povećava brojnost vrsta za više od 20 posto.

Sve to zaokružuje priču između morskog otpada, stanja živih organizama i doprinosa čistih morskih sustava ublažavanju klimatskih promjena. Zapravo, kad usporedimo pozitivne i negativne elemente možemo zaključiti da je na zemlji sve međusobno povezano i isprepleteno te da ima izravan ili neizravan utjecaj jednog na drugo – objasnila je Grbin.

Dodala je da su zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera bili prisiljeni ograničiti broj sudionika u eko akciji, no unatoč tomu akcija je uspješno odrađena i na sreću ali i nažalost, sakupljena je veća količina otpada.

– Stoga koristimo prigodu da se i ovim putem još jednom zahvalimo svim sudionicima i podupirateljima ove akcije i vjerujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama moći organizirati eko akciju sa još većim brojem sudionika – dodala je Grbin.

Marija Velemir iz ronilačkog klub KPA Zadar kazala je da je, u vrijeme kada je okoliš sve ugroženiji posljedicama ljudskog djelovanja, posebno važno razmišljati o načinima kako ublažiti štetu koju nanosimo prirodi, indirektno ugrožavajući i sebe.

– Stanovništvo priobalnih područja češće pred topliji dio godine bude potaknuto na održavanje ekoloških akcija radi približavanja turističke sezone. Članovi našeg kluba više od 20 godina sudjeluju na brojnim akcijama čišćenja podmorja.

Foto: PP Telašćica

O količinama izvađenog otpada i broju sati provedenih u akcijama već je teško govoriti. Mnogo se govori o zagađenju okoliša i posljedicama koje će se odraziti na okoliš, zatrpani smo otpadom na svakom koraku, prebrzo trošimo prirodne resurse ne razmišljajući o tome, a zrak je i dalje previše zagađen. Svako od nas može dati doprinos očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša samo ako to zaista želi –a naši članovi itekako žele – kazala je Velemir.

Eko akciju „Kap u moru“ sufinancirala je OTP banka u sklopu donacijskog programa „Zeleno svjetlo za…“.

M.B.