1 min. čitanja

Hrvatski dokumentarac o prirodi osvaja Europu, a odbili ga financirati HRT i HAVC

Hrvatski dokumentarac o prirodi osvaja Europu, a odbili ga financirati HRT i HAVC
Foto: Goran Šafarek

Dokumentarni film Rijeke Hrvatske uspješno  prikazuje po europskim televizijama. Do sada je objavljen na TV ARTE koja pokriva područje Francuske i Njemačke s milijunima gledatelja. Film su otkupili državna talijanska televizija RAI te španjolska RTVE, a uskoro će biti prikazan i na ostalim televizijama.

Film je u potpunosti djelo hrvatskih autora. Film je djelo Gorana Šafareka, biologa, istraživača svjetskih prašuma, putopisca i snimatelja s iskustvom svjetski poznatih produkcija poput BBC-a i Nat GEO. Glazbu potpisuje dobitnik Porina Dalibor Grubačević, dok je producentica Diana Bartolić, svi iz Koprivnice.

Film prikazuje prirodu naših rijeka, od dravskih sprudova i strmih obala, s rijetkim pticama, poplavnih područja Dunava i Save s ogromnim brojem životinja i biljaka, naših krških rijeka koje obiluju ribljim endemima, ponornicama, sedrenim slapovima, sve do jadranskih rijeka u strmim kanjonima i poljima.

Za razliku od drugih filmova koje se obilati financiraju iz državnih novaca (a u konačnici su ograničeni na mali broj gledatelja po festivalima), ovaj je film gledaju milijuni, a isključivo financiran vlastitim novcem i uz pomoć nekoliko privatnih donatora. Film su odbili financirati i Hrvatska televizija te Hrvatski audiovizualni centar, iako je kasnije HTV otkupio prava na prikazivanje. To nije spriječilo hrvatske filmaše da uspješno dovrše film i sada ga gledaju širom Europe.

Film ima edukativnu, ali i važnu turističku ulogu, jer promovira kontinentalni dio Hrvatske, odnosno atrakcije koje nisu vezane uz ljeto i more. U Europi velik broj ljudi cijeni i traži očuvanu prirodu, a Hrvatska je male površine, ali izuzetno bogata prirodom.

Ovaj jedinstveni dokumentarac možete pogledati i ovdje:

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.