2 min. čitanja

LIŽNJAN Sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku

LIŽNJAN Sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku
Foto: Pulsevents.hr, Latinka Janjanin, Anton Prekalj, Derk Remmers

LIŽNJAN – Na krajnjem jugoistoku Istre, u krajoliku mediteranskog raslinja brnistre, smjestilo se ribarsko i ratarsko naselje Ližnjan-Lisignano što s brežuljka gleda na Kvarnerski zaljev sve do otoka Cresa i Lošinja.

Općina Ližnjan-Lisignano obuhvaća i obližnja naselja Valturu, Muntić, Jadreške i Šišan.Daleka, a ipak dodirljiva povijest ovih prostora zapisana je u ostacima rimskog naselja Vizače (Nesactium) nedaleko od Valture, a u crkvi Majke Božje od Kuj, ostavila nam je u naslijeđe očuvani ranokršćanski mozaik.

Foto: Pulsevents.hr

Ovaj skroviti kutak čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom, svakom će namjerniku otkriti ljepotu ovog 28 kilometara dugog neizgrađenog priobalja.

Donosimo vam sedam zanimljivosti o ovom čarobnom istarskom kutku, tako blizu, a opet, tako daleko razvikanim hrvatskim destinacijama.

1. U općini Ližnjan-Lisignano nalazi se područje ekološke mreže Luka Budava – Istra. Područje je sastavni dio najveće očuvane mreže prirodnih područja u Europskoj uniji, a zaštićeno je radi dobro očuvanih šuma hrasta česmine (Quercus ilex L.) u površini od 1.237 ha. Proteže se uz samu obalnu crtu općine u dužini od 17,5 km, odnosno zauzima 56% ukupne obalne crte općine.

Foto: Pulsevents.hr

2. Krajolici općine Ližnjan svojom konfiguracijom idealni su za avanturistički biciklizam.

3. Žuti cvjetovi brnistre prekrasan su ukras ližnjanskog krajobraza. O brnistri Ližnjanci govore s puno poštovanja i ljubavi pa ne čudi da je svoje mjesto pronašla i u grbu općine Ližnjan-Lisignano.

Foto: Latinka Janjanin

4. Ljubitelje kajakarenja posebno će oduševiti slikoviti otočić Levan koji krasi jedna od najljepših pješčanih plaža Istre, a valovi i vjetrovi uvale Kuje raj su za sve windsurfere i kajtere.

5. Originalno zvono s olupine “Cesare Rossarol”, jedini sačuvani predmet s lakog razarača, čuva se u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Visoko je 33cm, a široko 30 cm.

Krstarica Cesare Rossarol – Foto: Derk Remmers

6. Ni promatrači ptica neće biti zakinuti na području općine Ližnjan, a posebno će biti sretni oni koji će, tijekom ljetnih mjeseci, naići na pčelaricu Merops apiaster, vrlo rijetku i živopisnu pticu.

7. Na području općine Ližnjan moguće se baviti lovom i ribolovom, a na svoje će doći i svi zaljubljenici u trekking, odbojku na pijesku i paintball.

Foto: Anton Prekalj

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.