Nakon dana kašnjenja, u Ploče stižu posljednji dijelovi konstrukcije Pelješkog mosta

Foto: EdoStuff Aviation / Youtube / Screenshot

PLOČE/KOMARNA – Posljednji dijelovi konstrukcije Pelješkog mosta uplovljavaju brodom u Luku Ploče u utorak, 8. lipnja, s danom kašnjenja.

Glavni posao na gradilištu posljednjih je mjeseci montaža rasponske konstrukcije. Dosad je postavljeno 1800 metara, što je 75% ukupne dužine mosta, piše HRT.

Foto: gov.hr

Vodoravni dio Pelješkog mosta, onaj na kojem će biti prometni traci, svakim je danom sve vidljiviji. Sve je više dijelova montirane konstrukcije, a razmak između stupova sve je manji. Trenutačno se najviše radi na podizanju, vješanju i zavarivanju rasponske konstrukcije mosta.

– Mi procjenjujemo da ćemo kroz dva mjeseca imati cijelu čeličnu konstrukciju montiranu. Sada je ona na nekih, s današnjim podizanjem koje imamo na stupnom mjestu S7, 75%, objašnjava Ivica Granić, voditelj radova na montaži rasponske konstrukcije Pelješkog mosta – CRBC.

Foto: China Communications Construction

Da je rok realan, svjedoči i brod koji iz Kine dovozi posljednja 24 dijela konstrukcije mosta. Doplovit će u utorak na sidrište Luke Ploče.

– Nakon obavljanja svih ostalih formalnosti na sidrištu Luke Ploče, proslijedit će na već određenu poziciju ispred Pelješkog mosta, govori Joško Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Ploče.

Postavljanjem konstrukcije bit će završen najvidljiviji dio posla, no još mnogo toga treba napraviti.

– Predstoji ugradnja instalacija, odvodnje, elektroinstalacija, rasvjete mosta, opreme, ograda odbojnih, zaštitnih ograda od vjetra, popravak antikorozivne zaštite, postavljanje hidroizolacije i asfaltnog sloja, govori Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Sve to trebalo bi se završiti do kraja godine. Slijede ispitivanja i tehnički prijam.

Pero Štrbe/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

KVAR JE OTKLONJEN: Kineski brod sa čeličnim segmentima Pelješkog mosta na putu do luke Ploče