Foto: Eddy Meštrović

Sve je spremno za vatrogasnu sezonu, potvrdili su za N1 glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković  i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Dobra je vijest da je u prvih pet mjeseci zabilježeno gotovo značajno manje požara nego prošle godine u isto vrijeme, a loša vijest je da će ljeto biti toplije i s manje oborina od prosjeka, pa se mogu očekivati češći  požari.

Lovro Kalin iz DHMZ-a rekao je da je proljeće bilo hladno i kišovito, a oborina je bilo u granicama prosjeka, no klimatološko ljeto ukazuje da bi trebalo biti toplije od prosjeka s oborinama manjim od prosjeka, pa je i prognoza za protupožarnu sezonu relativno nepovoljna.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, potvrdio je da je sustav spreman premda je puno posla bilo zbog potresa i pandemije.

Sustav vatrogastva dobio je 450 novih vozila iz MUP-a preko EU fondova i drugih ulaganja. Osim toga, odobreno je zapošljavanje 1.176 sezonskih vatrogasaca u sedam priobalnih županija, uz 2.641 profesionalnih vatrogasaca.

Statistika je u prvom dijelu godine dobra. Smanjen je broj požara u odnosu na lani za prvih pet mjeseci. Ove su godine zabilježena 1.562 požara u odnosu na lanjskih 2.754.

Spremne su i sve MORH-ove zračne protupožarne snage, a najvjerojatnije stižu i dva kanadera. Damir Trut, pomoćnik ministra MUP-a, naglašava da su posebno pod nadzorom minski sumnjiva područja.

– Obavljen je 441 inspekcijski nadzor vezano za protupožarnu zaštitu. Obavljene su sve aktivnosti otklanjanja opasnosti od požara. Posebno su obilježeni i pod nadzorom minski sumnjiva područja. Također, Hrvatska će iz EU Rescue programa dobiti 100 milijuna dolara za dva kanadera – rekao je Trut.

M.B.