2 min. čitanja

KRUZER ‘SCENIC ECLIPSE’ IZGRAĐEN U PULI: Isplovio je na testnu vožnju, a uskoro će na daleka mora!

KRUZER ‘SCENIC ECLIPSE’ IZGRAĐEN U PULI: Isplovio je na testnu vožnju, a uskoro će na daleka mora!
Foto: Wikipedia

Ultraluksuzni polarni kruzer »Scenic Eclipse«, brod izgrađen u pulskom Uljaniku, u srijedu je isplovio iz riječke luke na kratko testno putovanje prije konačne primopredaje vlasniku, potvrdio je za Novi list Saša Čokljat, direktor hrvatske podružnice tvrtke MKM Yachts u čijem je vlasništvu brod.

Testna će plovidba, potvrdio je Čokljat, trajati tek dan i pol tijekom koje će se isprobati svi sofisticirani brodski sustavi prije nego što se ovaj kruzer trajno otisne iz Rijeke na svoja komercijalna krstarenja.

Konačna će predaja broda vlasniku uslijediti vjerojatno kroz dvadesetak dana, odnosno početkom srpnja, na što upućuje i činjenica da se ovih dana gotovo cjelokupna posada vratila na brod.

»Eclipse« slovi za najraskošniji ekspedicijski brod na svijetu, čija je svečanost krštenja održana u rujnu 2019. godine na dokovima New Yorka, a kuma mu je čuvena glumica Helen Mirren. Ovaj luksuzni putnički brod dugačak je 168 i širok 21,5 metara, a dizajniran je i opremljen u najvišoj polarnoj klasi Polar Class 6 za sigurnu plovidbu u zahtjevnim morima Arktika i Antarktike.

Dizel električni sklop pogoni dva azipoda, svaki snage tri megavata, koji mu osiguravaju sjajne manevarske sposobnosti i brzinu od 17 čvorova. Ovaj ploveći butik hotel u rangu šest zvjezdica raspolaže sa 114 apartmana u koje može primiti tek 228 gostiju, o čijoj udobnosti brine tek neznatno manji broj članova posade, njih 182.

Impresivni »Eclipse«, na kojem se boravak plaća i po 10.000 dolara po osobi po jednoj noći, opremljen je i s dva helikoptera Airbus H130 koji su na raspolaganju gostima za istraživanja nedostupnih područja. Nosi i podmornicu izgrađenu po mjeri, U-Boat Worx, koja može zaroniti do dubine od 330 metara te omanju flotu Zodiacovih brodica i kajaka.

Na drugi brod, imenom »Eclipse II«, koji se upravo gradi u riječkom brodogradilištu, prije mjesec dana položena je kobilica na navoz što je označilo početak intenzivnih radova.

Dobar dio sekcija već je izrađen, a porinuće bi trebalo uslijediti u ožujku iduće godine, nakon čega se kreće u završno opremanje novog najluksuznijeg ekspedicijskog broda na svijetu.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.