2 min. čitanja

MILANOVIĆ NA KRKU: Promjene se vide, riješen je problem otpada, ovdje je ugodno živjeti

MILANOVIĆ NA KRKU: Promjene se vide, riješen je problem otpada, ovdje je ugodno živjeti
Foto: Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka koja se, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održava pod nazivom „Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana“.

Otvarajući konferenciju predsjednik Milanović prisjetio se svojih dolazaka na otok Krk prije četrdesetak godina kada situacija sa zbrinjavanjem otpada nije bila ni približna kao danas.

– Ovo govori koliko godina imam i koliko se stvari promijenilo zahvaljujući vašoj generaciji – rekao je predsjednik Milanović. Govorio je i o gospodarenju otpadom na otoku Krku.

– Od kada sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine idem u Šilo i vidim kante za smeće. Krk kreće s tom pričom 2005., 2006. godine – rekao je Predsjednik uspoređujući to vrijeme s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je kako je shvatio da ljudi, nekad potpuno indiferentni prema tome, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

– Zagrepčani to dan danas ne mogu raditi u svome gradu i to nije jednostavno. To je jako teško organizirati u velikom gradu iz niza razloga kao što je jako teško velikom gradu organizirati sustav funkcioniranja električnih vozila – rekao je predsjednik Milanović.

Kao razlog tomu naveo je nedostatak infrastrukture i logistike koja košta i kojoj nije dorastao niti još jedan njemački grad. – I neće tako brzo u potpunosti. Mi ćemo još nekoliko desetljeća imati flote vozila s motorima na unutarnje sagorijevanje. To će biti nešto što je zadatak, misija i poziv sljedeće generacije – istaknuo je Predsjednik.

Foto: ŽLU Krk

– Ogroman put je Krk prošao. Ovo nikada nije bio Balkan, ovo je bio zapad i po mentalitetu i po kulturi odnosa u zajednici, umjerenosti, otvorenosti, a opet jednoj plemenitoj provincijalnosti, duh zajednice.

Međutim, stvari su izgledale loše, od načina nefunkcioniranja odvoza otpada, nepostojanja kanti za smeće. Ovo je ogroman napredak i s obzirom da je Krk destinacija koja nije elitna u smislu ponude najskupljih hotela glasovitih svjetskih lanaca.

Krk je više obiteljski otok. Ali sve više za obitelji koje imaju vrlo visoke i istančane ukuse koji neće doći ljetovati i provoditi svoje vrijeme bilo gdje, jer kao što vidimo otok se razvija i u unutrašnjosti. Ovo što vi radite je u stvari za vas. Dakle, ovdje je naprosto lijepo i ugodno živjeti – rekao je predsjednik Milanović otvarajući  10. energetsku konferencije otoka Krka.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.