2 min. čitanja

Na koncerte i okupljanja samo uz Covid potvrdu

Na koncerte i okupljanja samo uz Covid potvrdu
Foto: Pixabay

U prvih tjedan dana otkako ju je Hrvatska uvela, Covid potvrdu izvadilo je više od 100 000 hrvatskih građana. Njome se potvrđuje da je osoba cijepljena, da je preboljela Covid ili da je PCR negativna.

Kako stvari stoje, broj posjetitelja na koncertima i sličnim događanjima više ne bi trebao biti ograničen niti bi se na takvim i sličnim događajima trebale primjenjivati stroge epidemiološke mjere. No svi posjetitelji morat će uz sebe imati Covid potvrdu, doznaje RTL.

Foto: Pixabay

Europski parlament jučer je izglasao digitalne Covid potvrde koje će u službenu uporabu diljem Europske unije od 1. srpnja. Koncerti su u Hrvatskoj već počeli, a predstavnici industrije događanja tvrde da je interes građana za takvim događajima premašio njihova očekivanja.

-Vidjeli smo da u zadnjih mjesec dana broj prodanih ulaznica je trostruko, odnosno tri put veći u odnosu na isti period od prošle godine. To pokazuje jedan ozbiljan optimizam”- rekao je za RTL Berislav Marszalek, vlasnik platforme za posredovanje u prodaji ulaznica.

Do kraja mjeseca moguć prvi koncert bez epidemioloških mjera

Ideja je da se na koncertne ulaznice skeniraju i digitalne Covid potvrde, kako bi proces provjere bio brz, jednostavan i učinkovit. Predstavnici industrije događanja taj prijedlog preko Ministarstva kulture šalju Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Dogovarao se i prvi probni koncert bez mjera, no prijedlog je zasad samo na stolu.

-Bilo je u skladu s razgovorima koje smo imali sa zajednicom nekih prijedloga koncerta na Jarunu, koncerta u Areni. Točno gdje će i kako će prvi koncert izgledati je sad teško reći. O čemu to ovisi? To prije svega ovisi o našim razgovorima s HZJZ u kojem ćemo trenutku biti spremni da se registriraju te COVID putovnice –  istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl.

Foto: MUP

RTL doznaje da bi ta odluka trebala biti donesena do kraja ovog tjedna. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav capak potvrdio je da Stožer razmatra donošenje nacionalnih pravila za korištenje digitalne COVID potvrde i da bi do kraja tjedna trebalo biti iskristalizirano nacionalno rješenje nakon čega će se moći razgovarati gdje i na koji način bi se organizirao taj koncert.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.